Abonneren  Inloggen

Column: Kosten lopen uit de klauwen

19 september 2022

‘Het Zweedse Lessebo Paper pauzeert de productie na een stijging van elektriciteitskosten van 3 naar 19 miljoen Euro per jaar.’ Dit bericht op printmatters.nl is wat mij betreft tekenend voor de extreme situatie waar we met z’n allen in zitten. Alles wordt duurder. Het is een ontwikkeling die niet te stoppen lijkt. Wat begint bij de bron, wordt uiteindelijk doorgerekend in de keten.

Als andere papiermakers ook ‘pauzeren’ ...

Huishoudens komen in de problemen door de stijgende energie- en voedselkosten. Aan alles zit een grens. Bij papiermaker Lessebo viel het besluit om te stoppen, tijdelijk. De enorme kosten moeten bij doorproduceren namelijk doorgerekend worden. En de vraag is of de afnemer, uiteindelijk de klant van de drukker, dat gaat betalen. Bij deze papierfabrikant verwachten ze blijkbaar van niet. Het is toch echt te hopen dat niet ook andere papierfabrikanten de zaak even ‘pauzeren’. Want dan heb je de poppen aan het dansen. En om er nog maar eens een uitdrukking tegenaan te gooien: dan zakt de industrie door zijn hoeven.

Ook per oktober weer hogere papierprijzen

Na jaren van overcapaciteit zijn oude papiermachines ontmanteld en worden investeringswaardige papiermachines omgebouwd naar productie van het lucratievere karton. Dat maakt grafisch papier schaarser. Maar de huidige energiecrisis veroorzaakt een prijsexplosie. Bedenk dat de papierprijzen in een jaar tijd al in diverse fases al belachelijk zijn gestegen door die energieprijsstijging en ontstane schaarste. Een paar dagen geleden hoorde ik van een drukker dat ook per oktober 2022 de prijzen weer stijgen met 5 tot 20%.

Bizarre situatie

Zie ook het interview met Veldhuis Media in de aanstaande editie van PRINTmatters, waarin mede-directeur/eigenaar Erwin de Lange spreekt over een bizarre situatie. ‘Alleen al in 2022 zijn bepaalde papiersoorten 100% duurder geworden. Een ongekende situatie, door niemand voorzien. Vorig jaar vroegen we ons bij de eerste tekenen nog af wat we zouden doorberekenen.’ Nu wordt alles doorberekend.

Energie-intensieve industrie

Bedenk daarnaast dat dit niet alleen gaat om papier. Alle kosten stijgen, ook die van de energie die energie-intensieve industrieën als drukkerijen zelf verbruiken. De kosten lopen uit de klauwen. De vraag is waar in de diverse segmenten de grenzen liggen. Aan de ene kant die van grondstofproducenten en aan de andere kant die van de klanten. Voor grafimediabedrijven is het zaak om zoveel mogelijk door te berekenen en te kijken waar ergens in de inkoop of eigen organisatie het kostenniveau nog is aan te passen om de marktpositie te behouden. Maar deze situatie is zo ernstig dat de oplossing soms niet meer uit de lengte of de breedte kan komen.

Robbert Delfos

Hoofdredacteur PRINTmatters

PRINTmatters magazine ook ontvangen? Neem een abonnement.