Abonneren  Inloggen

Lessebo Paper pauzeert productie na stijging elektriciteitskosten van 3 naar 19 miljoen Euro

1 september 2022

De elektriciteitskosten voor Lessebo Paper zijn gestegen van € 3 miljoen naar € 19 miljoen per jaar. De drastisch gestegen elektriciteitsprijs heeft ertoe geleid dat Lessebo Paper heeft besloten om de productie sinds gisteren te pauzeren. Voortaan zal er dagelijks een beslissing over de productie genomen worden, afhankelijk van de elektriciteitsprijs.

De prijs voor elektriciteit in het zuiden van Zweden is de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen. Gisteren, op woensdag 31 augustus, lag de elektriciteitsprijs op een niveau van 518,73 EUR per MWh, wat dagelijkse elektriciteitskosten van meer dan € 58.000 betekent voor Lessebo Paper. Hierdoor heeft Lessebo Paper de productie gepauzeerd, zo meldt het bedrijf in een persbericht. In de toekomst wordt er dagelijks een beslissing genomen over de productie, afhankelijk van de elektriciteitsprijs voor de komende dag.

Zorgen over prijzen in augustus

Verwacht wordt dat de stijging van de elektriciteitsprijs niet alleen Lessebo Paper zal treffen, maar ook verschillende industrieën in het zuiden van Zweden. ‘Sinds het najaar van 2021 is de elektriciteitsprijs geleidelijk gestegen en we kunnen niet zien dat de stijgingen zijn afgeremd, integendeel. Historisch gezien gaat de winterperiode meestal gepaard met hoge elektriciteitsprijzen en het feit dat we in augustus al recordhoge elektriciteitsprijzen hebben, baart ons zorgen’, zegt Jens Olson, CEO van Lessebo Paper hierover.