Abonneren  Inloggen

Wordt de nieuwe directeur van het KVGO wel de nieuwe directeur?

31 mei 2022

Column door Robbert Delfos, hoofdredacteur PRINTmatters

Bij het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen weet men de spanning wel op te voeren. De nog nieuw aan te stellen directeur van de werkgeversvereniging heeft al voor zijn benoeming zoveel macht dat de algemene vergadering van vandaag bijna een half jaar wordt uitgesteld.

Bram ter Beek, de huidige directeur, draagt de leiding binnenkort over aan een man. Dat geslacht blijkt uit het persbericht dat de branchevereniging op haar site plaatste. Veel meer info over de nieuwe leider is er nog niet. Wat je wel uit hetzelfde bericht mag opmaken is dat de man de voorgenomen ‘contributiedifferentiatie’ taaie materie vindt.

Twijfelachtig

Misschien zelfs twijfelachtige materie, want hij moet het zich eigen maken en zelfs een deel van hem laten worden, want -zo staat het er echt- ‘zijn toekomst hangt mede af van dit besluit’. De vraag rijst of die nieuwe directeur wel de nieuwe directeur gaat worden. Het is een spannende tijd voor ‘de vereniging’. Je kan er van uitgaan dat het ledenaantal voorlopig nog wel even blijft dalen.

Krimpende markt

In PRINTmatters 3 omschreef de huidige directeur de markt als desastreus. Het zijn moeilijke tijden voor veel branches, maar in de grafimedia-industrie is sprake van 2 extra en ook nog eens structurele invloeden die het aantal bedrijven in de branche doet krimpen; de digitalisering van communicatie en de concentratie van producties bij grote bedrijven.

Relevant blijven

Het is geen wonder dat een vereniging dan zoekt naar oplossingen om in zo’n situatie relevant te blijven en een oplossing zoekt tegen een dalend aantal leden. Die ‘contributiedifferentiatie’ lijkt een oplossing. Het pakket aan services wordt opgesplitst. Dat maakt dat bedrijven die nog geen lid zijn voor een beperkter jaarbedrag lid kunnen worden door maar één of enkele diensten af te nemen.

Gevaren

Op zich een denkwijze, maar er kleven ook gevaren aan. Zo kunnen de huidige leden er ook voor kiezen om het van het grote jaarbedrag af te zien en te kiezen voor slechts één service, bijvoorbeeld alleen meedoen vanwege de CAO. Een besluit daarover vraagt om een doordachte analyse. Niet zo gek dat de nieuwe directeur zich deze voorgenomen ontwikkeling ‘eigen moet maken’. Want wat doe je als je het niet ziet zitten? Kom je dan met iets anders of kijk je rond voor weer iets anders?