Abonneren  Inloggen

Intergraf waarschuwt voor gevolgen papiercrisis

11 maart 2022

Intergraf waarschuwt dat de huidige papiercrisis verder zal verergeren met ernstige gevolgen voor de levering van printproducten voor alle economische markten. Dit vormt niet alleen een bedreiging voor de grafische industrie, maar brengt ook haar ondersteunende functie voor alle sectoren en het broodnodige herstel van de Europese economie in gevaar.

De grafische industrie heeft te maken met papiertekorten zoals ze nog nooit eerder hebben meegemaakt. De grafische industrie met zijn vele producten bedient dagelijks burgers en bedrijven in heel Europa. Denk aan schoolboeken, etiketten voor voedsel of farmaceutische producten, reclame, allerlei soorten verpakkingen en gedrukte media zoals boeken, tijdschriften en kranten. De continue aanvoer van deze producten is in gevaar.

Papierprijzen

Al meer dan 6 maanden beleeft de sector een ongekende crisis. De papierprijzen zijn de afgelopen 6 maanden met gemiddeld 45% gestegen, zelfs tot 80% voor krantenpapier. Deze stijgende prijzen, voornamelijk als gevolg van stijgende energiekosten, gaan nu gepaard met een groot tekort aan papier en karton in heel Europa. Het gebrek aan papier en karton zal binnenkort grote gevolgen hebben voor de Europese economie, aangezien essentiële producten zoals voedsel, medicijnen, maar ook kranten en schoolboeken te maken krijgen met verstoringen in de toeleveringsketen.

Staking UPM

De recente en nog steeds aanhoudende staking in de Finse papierfabrieken verergert de situatie voor de papier- en kartonbevoorrading in Europa op zeer korte termijn. De voorraden van drukkerijen zullen volgens Intergraf niet genoeg zijn om het eind van de staking te halen.

Oekraïne

De huidige oorlog in de Oekraïne zal niet alleen gevolgen hebben voor de energieprijzen, maar ook voor de aanvoer van hout en pulp voor de europese papiermakers. dit zal de leveringen op middellange tot lange termijn verder verkrappen, wat een grote zorg is voor de toekomst van onze sector.

De gecombineerde effecten van een vermindering van de grafisch papiercapaciteit in Europa - in de laatste 5 jaar (2016-2021) is in totaal 25,8% van de Europese grafisch papiercapaciteit verminderd - de verminderde beschikbaarheid van teruggewonnen papier en de toegenomen concurrentie voor houtvezels uit verschillende andere sectoren, zoals de bouw, textiel of energie, zorgen voor onzekerheid over de continue aanvoer van houtvezels voor de Europese sectoren.

Hoewel de europese grafische industrie erkent dat we allemaal weinig invloed hebben op een aantal van deze factoren, zijn er enkele concrete acties die kunnen worden ondernomen door de betrokken marktdeelnemers en autoriteiten. Daarom pleit Intergraf voor:

  • een onmiddellijke stop of een aanzienlijke vermindering van de export van pulp en papier naar derde landen om de autonomie van Europese drukkerij- en uitgeverijen te vrijwaren.
  • op korte termijn, beide partijen die betrokken zijn bij de staking in de Finse papierfabrieken een gemeenschappelijk oplossing vinden om de beschikbaarheid van het benodigde papier en karton op de Europese markt te garanderen.
  • op lange termijn, het veiligstellen van een Europese autonomie op het gebied van hout-, pulp- en papiervoorraden voor alle economische sectoren, door te zorgen voor voldoende aanvoer van grondstoffen en productiecapaciteit in Europa.

Bron: intergraf