Abonneren  Inloggen

Papierstaking verlengd tot april

28 februari 2022

De Finse Paperworker's Union (Paperiliitto) heeft aangekondigd dat de stakingsactie bij UPM zal worden verlengd tot april.

6 april

Tenzij er een akkoord wordt bereikt, zal de stakingsactie die de Finse fabrieken van UPM sinds het begin van het jaar heeft lamgelegd, nu doorgaan tot 6 april. De vakbond zei dat er ook zorgen zijn over het lokale potentieel voor een akkoord zodra het akkoord eindelijk is bereikt.

Impact papierbeschikbaarheid

Intergraf en de pan-Europese labelvereniging FINAT hebben al gewaarschuwd voor de schade die door de staking is aangericht. Zelfs voorafgaand aan de laatste uitbreiding had FINAT ‘ernstige gevolgen voor de labelwaardeketen, economie en samenlevingen’ genoemd als de staking voortduurde, omdat UPM naast zijn eigen UPM Raflatac-producten ook basispapier maakt voor andere leveranciers van labelmateriaal.

Papiertekorten

Jesper Jungersen, vice-president van Intergraf en directeur van tijdschrift- en catalogusdrukkerij Aller Tryk in Denemarken, vertelde de Financial Times dat het bedrijf gedwongen was de productie met 10% te verminderen vanwege papiertekorten. ‘We zijn bang dat mensen digitaal gaan - het wordt niet veroorzaakt door het feit dat de prijzen stijgen, maar het feit dat we niet genoeg papier kunnen krijgen.’

UPM-fabrieken

De UPM-fabrieken die getroffen zijn door de staking:

  • UPM Jämsänkoski (grafisch papier, inclusief ongestreken tijdschriftenpapier en speciaal papier)
  • UPM Kymi (WFC en WFU grafisch papier inclusief Finesse en Fine)
  • UPM Kaukas (LWC grafisch papier inclusief Ultra en Star)
  • UPM Rauma (LWC tijdschriftpapieren)
  • UPM Tervasaari (speciale basispapieren voor lossingsfolie)
  • UPM Raflatac Tampere (etiketten)

Ook zijn de pulpfabrieken UPM Kymi, UPM Pietarsaari en UPM Kaukas inbegrepen, evenals de bioraffinaderij van UPM Kaukas.

Zo'n 200 vakbondsleden blijven in de fabrieken werken voor taken die van cruciaal belang worden geacht voor de samenleving, zoals energiecentrales en waterzuivering.

Bron: Printweek