Abonneren  Inloggen

Naar transparantie rondom de CO2-impact van drukwerk

18 november 2024

Sinds deze zomer maakt Koninklijke Drukkerij Em. de Jong uit Baarle-Nassau gebruik van de
CO2 & Energie RI&E van Dienstencentrum, met een koppeling naar het CO2-calculatieprogramma ClimateCalc. De calculaties zelf worden gemaakt binnen MultiPress van Dataline. ‘Steeds meer klanten stellen vragen over de CO2-belasting van hun drukwerk. Met deze tools maken we dat op een gevalideerde manier inzichtelijk’, stelt manager Techniek & Technologie Dorus Oomen.

Koninklijke Drukkerij Em. de Jong is met 450 medewerkers een van de grootste drukkerijen van Nederland en richt zich op retailers. Op 8 heatsetrotatiepersen wordt foldermateriaal gedrukt. In de vellenoffsetdrukkerij wordt vooral point-of-salemateriaal geproduceerd, terwijl in de digitale drukkerij het meer gepersonaliseerde drukwerk wordt gemaakt. Medio 2024 nam Koninklijke Drukkerij Em. de Jong het softwarepakket van Dienstencentrum voor de CO2 & Energie Risico Inventarisatie en Evaluatie in gebruik, kortweg de CO2 & Energie RI&E.

In de digitale drukkerij van Koninklijke Drukkerij Em. de Jong draaien 2 machines van Landa Digital Printing productie: deze SP10 en de nieuwe SP11.

Soepele samenwerking met Dienstencentrum

Oomen: ‘Klanten vragen ons steeds vaker: “Hoeveel CO2 zit er in mijn product?” Dat komt waarschijnlijk mede door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die eraan zit te komen. Wij bedienen veel grote retailers. In 2026 moeten dergelijke afnemers, en ook wijzelf, voor het eerst een duurzaamheidsverantwoording in het jaarverslag opnemen. Deze moet worden getekend door de accountant. Het betekent dat je allerlei vragen rondom duurzaamheid moet gaan stellen aan je toeleveranciers, ook van je marketingdrukwerk. Tijdens een informatiebijeenkomst van het KVGO over de CSRD hoorde ik over ClimateCalc en de CO2 & Energie RI&E. Ik hoorde dat wij met deze tools op een gevalideerde manier de CO2-impact van een drukorder kunnen berekenen, met daarbij een certificatie. Dat is precies wat wij nodig hebben.’

Naar een CO2-berekening per drukorder

Bij de implementatie en het doorlopen van alle vragen van deze RI&E had Oomen enkele dagdelen ondersteuning nodig vanuit Dien­stencentrum, door senior adviseur Peter Tegel. Hij spreekt van een soepele samenwer­king. Veel meer werk ging zitten in data­verzameling: maandfacturen van het gasverbruik van de laatste 3 jaar, het energiegebruik, kilo’s gebruikt papier, afval­volumes, de bedrijfsauto’s, het aantal perso­neelsleden, enzovoort. Maar ook data van bijvoorbeeld papierprofielen van toeleveran­ciers. De SCGM controleert deze ingevoerde data. Als alles akkoord is bevonden, wordt het programma vrijgegeven. Met het daarbij behorende certificatienummer kunnen in ClimateCalc dan CO2-­voetafdrukcalculaties gemaakt worden.

De offertes worden bij Em. de Jong gemaakt vanuit de CO2­-module van MultiPress, van Dataline. Zo kan een drukkerij eenvoudig zowel de prijs als de CO2-­voetafdruk van een order berekenen. Het ClimateCalc­-registra­tienummer in de calculatie garandeert dat de drukkerij gevalideerd aantoont hoeveel CO2­-uitstoot er met een bepaalde drukorder gepaard gaat. SCGM­controle garandeert een gelijk speelveld door de juistheid van de gegevens waarmee gecalculeerd wordt van alle ClimateCalc­gebruikers te valideren.

Investeren in CO2-data- verzameling loont

Oomen benadrukt het belang van goede dataverzameling: ‘Hoe minder in de RI&E wordt ingevuld, hoe slechter het CO2-­resul­taat van een drukorder in ClimateCalc. Bij alles wat niet is ingevuld of aangetoond, rekent ClimateCalc met het ongunstigste scenario. Bij papier kan dat wel tot een factor 10 aan hogere berekende CO2-­uitstoot leiden, zo heb ik gezien. Het is daarom van belang te achterhalen hoeveel uitstoot er met onder meer de papierproductie gepaard ging en met het vervoer naar de drukkerij. Die dataverzameling kost tijd, ik was er 3 maan­den lang geregeld mee bezig. Maar zo kun je je klanten maximale transparantie bieden, en je door ClimateCalc gevalideerde CO2­-uit­stoot komt realistischer én veel lager uit. Een ander voordeel van ClimateCalc is dat je daarmee voor klanten vergelijkingen kunt maken tussen papiersoorten ten aanzien van de daarmee verbonden CO2­uitstoot.’

Dorus Oomen analyseert het duurzaamheidsdashboard van de CO2 & Energie RI&E van Dienstencentrum.

Milieuwinst in de keten

De blik verruimend naar de gehele grafische industrie en alle afnemers, is Oomen ervan overtuigd dat de combinatie van Climate­Calc en de CO2 & Energie RI&E tevens zal bijdragen aan een serieuze verlaging van de CO2­uitstoot binnen de grafische industrie en de afnemers. ‘Het begint met inzicht. Zelf ben ik mij door het gebruik van deze tools nog bewuster geworden van de milieubespa­ringen die er met name nog in de keten zijn te behalen.’

Over ClimateCalc

ClimateCalc is ontwikkeld door een Europees consortium van brancheorganisaties, waaronder het KVGO, waarmee een gelijk speelveld is gecreëerd om gevalideerde CO2-voetafdrukberekeningen te kunnen maken en met elkaar te kunnen vergelijken.

Foto boven: Manager Techniek en Technologie Dorus Oomen voor het pand van Koninklijke Drukkerij Em. de Jong in Baarle-Nassau.

Tekst: Wim Danhof / Foto’s: Pim Ras


Wil je het gedrukte PRINTmatters magazine ontvangen? Neem dan een proefabonnement en kies voor nalevering.