Abonneren  Inloggen

Digital Printing op Drupa: HP innoveert over een breed front

6 juni 2024

HP neemt op Drupa een volledige hal in. We hadden daar, in Hal 17, een afspraak met Onno Schiltkamp, verantwoordelijk voor de sales van HP Industrial Print in de Benelux. We deden een “quick round tour” langs de hoogtepunten van het standaanbod.

Schiltkamp: ‘Ons hele industrial print portfolio staat hier. Dat is aan de ene kant Page Wide inkjet, op 20 inch of op 40 inch vanaf de rol. Sinds 2009 zijn we hiermee in het Large Format-segment begonnen, en vandaag, je ziet de getallen op het scherm, wordt ergens in de wereld op onze machines de biljoenste pagina geprint: duizend miljard. In PageWide inkjet hebben we een aantal innovaties. Met name in het 20 inch-platform, de HP PageWide Advantage 2200. Met deze machine zijn we erin geslaagd om de maximale snelheid in kleur van 152 meter per minuut naar 244 meter per minuut te verhogen.’

AI maakt Indigo vellenprinters slimmer en toegankelijker

‘Verder hebben we de commercial print Indigo-printers staan, de vellenmachines. We focusen op het B2-formaat, daar zitten onze belangrijkste innovaties in velleninkjet. Wij richten ons vooral op maximalisatie van de OEE, de Overal Equipment Effectiveness: je wil als grafisch bedrijf een zo hoog mogelijke output per uur genereren. Dat hebben we in dit geval gedaan door machines beter en robuuster te maken, mét ook de toevoeging van AI. Dit buzzword draaien wij bij HP om in “Intelligent Automation”: AI die specifiek voor jou iets doet.’

Onno Schiltkamp gaf ons een quick round tour over de stand van HP op Drupa 2024

‘Zo kan de machine op basis van AI in ongeveer 30% van de gevallen volledig autonoom terugkomen na een bepaalde foutmelding, op basis van data die verzameld is. Op basis van operator-input en data uit andere machines weet het systeem dat er bijvoorbeeld na een foutmelding “X” drie stappen tot een oplossing zijn: waarom moet de operator dan alles in een PDF-manual nazoeken en bedenken? Dat kan de machine ook zelf. Natuurlijk, op het moment dat er ergens een vel klem zit, moet de operator nog steeds ingrijpen, dat kan AI niet voor je oplossen. Maar door AI is de drempel om een Indigo-operator te worden een stuk verlaagd. Dat is natuurlijk relevant in een tijd dat technisch geschoold personeel op de arbeidsmarkt schaars beschikbaar is.’

‘Sheetfedmachines als de 120K en de 18K zijn nieuw en hebben deze AI-toevoeging. Vanaf oktober gaan we deze machines in de markt leveren. Het goede nieuws voor onze bestaande klanten die zijn ingestapt in de voorgaande serie - de 15K of de 100K - is dat HP in februari 2025 een ValuePack uitbrengt die ook hen deze functionaliteit van die 120K en 18K gaat geven.’

Packaging en labels

Schiltkamp vervolgt: ‘Verder zien we in deze hal natuurlijk machines in het domein van packaging print. Je ziet staan “Flexible Packaging”, en “Labels”. Bij Flexible Packaging zien we het bedrukken van transparante film op de Indigo 200K, de machine die vorig jaar werd geïntroduceerd op de Label Expo. We zien hier het traject vanaf een rol transparante film tot een kant-en-klare zak, een pouch, met zo’n afgewerkt randje aan de bovenkant; dergelijke producten kunnen vervolgens worden afgestuurd naar een copacker of filler.’

‘Voor labels hebben we nog steeds onze vertrouwde Indigo 6K: dat is, met 2.000 machines in de markt, voor heel veel labeldrukkers de backbone van hun digitale operatie of zelfs hun volledige operatie. Ook zien we de nieuwe Indigo V12, als eerste showcase van een nieuwe generatie HP labelprinters. En daarvan gaan afgeleides komen, zo heeft het HP-management aangegeven. Welke dat zijn, staat nog in de sterren geschreven: gaan we breder? Gaan we dubbelzijdig? Dat gaan we nog zien. Op de volgende Drupa zien we ongetwijfeld hoe dat weer geëvolueerd is.’

Waarom Indigo V12 flexo kan “disrupten”

HP ziet de snelle, hoog-productieve Indigo V12 als de labelprinter die flexodruk - dé dominante techniek in de labelmarkt – serieus kan bedreigen bij verschillende kortere runs. ‘Twee V12’s kunnen zes flexopersen vervangen’, zo stelde A Appadurai, countrymanager India van HP Graphics Solutions Industrial Business in 2023 in een interview met Printweek. Hij stelde dat het snelheidsgat met flexo door deze inkjetmachine substantieel wordt overbrugd, terwijl deze nieuwe machine de bekende voordelen van “Digital” excellent invult: flexibiliteit door o.a. snelle artworkwissels, personalisatie, energiezuinig, schoon, en geen voorraden door on demand productie.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief