Abonneren  Inloggen

Graphic Matters opent Reading Room voor ontwerpliefhebbers

10 april 2024

In de afgelopen jaren verzamelde Graphic Matters een enorme boekencollectie die diende als research- en inspiratiemateriaal voor projecten. Sinds afgelopen maand is deze verzameling voor iedereen toegankelijk: de organisatie opende een gloednieuwe Reading Room. Studenten, ontwerpers, designcritici en andere geïnteresseerden zijn er van harte welkom.

Waar voorheen de Monsterkamer in Amsterdam fungeerde als dé verzamelplek van kennis over papier, ziet de Reading Room zichzelf als de verzamelplek van grafische kennis. Op een laagdrempelige manier is kennis en literatuur over visuele communicatie toegankelijk. De verzameling bestaat uit boeken die door Graphic Matters zijn verzameld en uit de privécollectie van oprichter Dennis Elbers. Hij is daarom ook officieel benoemd tot bibliothecaris van de Reading Room.

Dennis Elbers, oprichter en curator van Graphic Matters en bibliothecaris van de Reading Room. Foto door Joost van Asch

Verschillende opvattingen

‘In de loop der jaren bouwden we een enorme collectie boeken op rond de thema’s waarmee we werkten’, vertelt Elbers in een interview. ‘Veel van deze boeken verschenen in beperkte oplage. Je vindt ze niet in de reguliere boekhandel of bibliotheek. Zelfs niet in de mediatheek van de gemiddelde kunstacademie. De boeken bevatten kennis, maar vooral ook veel verschillende opvattingen over het vak. Daarom zijn ze heel geschikt voor wie zingeving zoekt in zijn dagelijkse werk of onderzoek doet naar zeer specifieke onderwerpen.’

Lang niet al die informatie is op internet te vinden, volgens Elbers. ‘Internet is toch vooral een vluchtig medium met een heel andere informatie structuur dan een boek. Google bepaalt wat je vindt, terwijl je in de Reading Room een heel onverwacht pad kunt bewandelen. Daarbij is de rol van de bibliothecaris als gids ook relevant. Ik sta te popelen om mensen te ontvangen en op weg te helpen.’

Graphic Matters maakt het werk van visueel eigenzinnige, maatschappelijk betrokken en kritische ontwerpers zichtbaar. Door ontwerpers en jongeren bewust te maken van de impact van visuele communicatie, wil de organisatie bijdragen aan visuele geletterdheid in de samenleving. Wat hoopt de organisatie te bereiken met de Reading Room? ‘Ons doel is ontwerpers te inspireren en bewust te maken van hun transformatieve kracht. De projecten die we organiseren dragen hieraan bij, maar zijn vaak tijdelijk van aard. De Reading Room kan, naast een toekomstig online platform, een doorlopend aanbod worden waarmee we ons doel bereiken. Daarnaast hoop ik hier veel mensen met een gedeelde passie te ontmoeten. Wie weet zitten er wel toekomstig exposanten, medewerkers of deelnemers bij!’

De boeken worden niet uitgeleend, maar bezoekers zijn vrij om foto’s te maken van belangrijke bladzijden. Foto door Joost van Asch.

De Reading Room bezoeken

De Reading Room is iedere werkdag tussen 13:00 – 17:00 uur geopend. De boeken worden niet uitgeleend, maar bezoekers zijn vrij om foto’s te maken van belangrijke bladzijden. Daarnaast zijn koffie/thee/water, WiFi, stroom en een toilet beschikbaar voor bezoekers. Aanmelden voor een bezoek kan op de website.

De Reading Room is gevestigd aan de Terheijdenstraat 1 in Breda.

Foto boven: De nieuwe Reading Room van Graphic Matters. Foto door Joost van Asch.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief