Abonneren  Inloggen

Afgestudeerden nieuwe Opleiding Beeldverhaal presenteren hun werk in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum Den Haag

16 februari 2024

Zowel het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum als de nieuwe Nederlandse Opleiding Beeldverhaal geloven in de betovering van beeldverhalen en hebben nu de handen ineengeslagen. Met een expositie in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag wordt gevierd dat de eerste studenten van dit jaar zijn afgestudeerd. De tentoonstelling Talent in Beeld biedt een uniek inzicht in het creatieve proces en de innovatieve verhalen die zijn gecreëerd door aanstormend boekentalent.

De Opleiding Beeldverhaal is ontwikkeld door illustratrice Ellen Vesters, die in Engeland studeerde aan de gerenommeerde MA Children’s Book Illustration in Cambridge. In Nederland miste zij studieplekken voor beeldverhalenmakers en in het bijzonder prentenboekmakers. Voor iedereen die een eigen prentenboek, graphic novel of getekend journalistiek verhaal wil maken, richtte Vesters in 2022 de Venster Academy op, met de Opleiding Beeldverhaal als een verdiepend programma voor geïllustreerde verhalen.

Ellen Vesters van Venster Academy

‘Visuele vertellers steeds belangrijker’

‘Visuele vertellers worden steeds belangrijker in deze wereld’, aldus Vesters. ‘Zoals Natasja van Loon en Tonio van Vugt van striptijdschrift Zone 5300 stellen: beeldverhalen kunnen, in dit tijdperk van clickbait, complexe onderwerpen op een toegankelijke en laagdrempelige manier kunnen verduidelijken en uitnodigen tot reflectie.’

Binnen de Opleiding Beeldverhaal wordt gefocust op het vinden van de eigen identiteit van de verhalende maker: wie ben je, wat wil je maken en hoe? Studenten onderzoeken hun eigen achtergrond en verwerken deze in het werk dat ze maken. Juist vanuit de persoonlijke ervaring ontstaan illustraties die de kijker raken. ‘Je kijkt naar elkaars werk, waardoor je kritischer wordt. Je leert over wie je bent, waar jij goed in bent en wat jouw positie kan zijn in de markt’, zegt studente Jettie Scholten.

Snelkookpan vol creativiteit

‘De studenten ontvangen intensief les van ervaren en gerenommeerde schrijvers, illustratoren, coloristen, striptekenaars, vormgevers uit binnen- en buitenland en hebben ontmoetingen met verschillende partijen uit het werkveld, van uitgeverij tot agentschap’, aldus Vesters. ‘In een snelkookpan vol creativiteit ontpoppen ze zich van kundige tekenaars tot meesterillustratoren’.

Talent in Beeld toont het werk van Majken Enequist, Monica Hajek, Irene de Kroon, Marieke van Leeuwen, Sylvia Thijssen, Hilde Peters, Jettie Scholten, Gitta Pardoel, Sanne van Schoten en Niek Schuil. De tentoonstelling is de komende maanden te bezoeken in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag. Meer informatie is te vinden op de website.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief