Abonneren  Inloggen

Durst Group lanceert kunstproject "Inside-Out"

15 februari 2024

Durst Group heeft de bekende Zuid-Tiroolse kunstenaar Klaus Pobitzer aangesteld als "Artist in Residence 2024". De kunstenaar zal zich laten inspireren door het hoofdkantoor van de Durst Group in Brixen om binnen en buiten de locatie kunstwerken te creëren. Een van de eerste resultaten van de samenwerking is de installatie "Inside-Out". Hierbij toont de kunstenaar de medewerkers van Durst Group in individuele en groepsportretten op groot formaat, evenals technische details van de geproduceerde printsystemen.

Na de tentoonstelling worden de honderden vierkante meters aan installaties aan de gevel van het hoofdkantoor van Durst verwerkt tot gerecyclede tassen en als unieke stukken geveild voor een goed doel.

‘Het hoofdkantoor van Durst is een iconisch en futuristisch gebouw en getuigt van het belang van het bedrijf in digitale printtechnologie’, zegt Klaus Pobitzer, die het kunstproject toelicht. ‘Maar vrijwel niemand in de regio weet wat er achter deze grote technologiefabrikant zit. “Inside-Out” onthult het geheim en brengt de grootste troeven van het bedrijf, zijn werknemers en technologie, naar de buitenwereld.’

Christoph Gamper (links) en Klaus Pobitzer. Foto door dorumotoru | Copyright: DURST

‘Thuiskomen in Zuid-Tirol’

Christoph Gamper, CEO en mede-eigenaar van de Durst Group, zei: ‘We zijn blij dat we een groot kunstenaar als Klaus Pobitzer hebben kunnen overtuigen met ons samen te werken. Zijn grootschalige installaties in de openbare ruimte, mens-computerinteractie, design- en architectuurprojecten - dit zijn allemaal ook Durst Group-specifieke thema's. Bovendien zijn Klaus en ik verbonden door Vinschgau als ons thuis, onze internationale ervaringen en "thuiskomen", virtueel en in werkelijkheid in Zuid-Tirol.’

Klaus Pobitzer studeerde van 1995 tot 2000 bij Gunther Damisch en Michelangelo Pistoletto aan de Academie voor Schone Kunsten Wenen. Hij werd bekend bij een breed publiek door projecten op het gebied van de stedelijke openbare ruimte, onder meer in Palermo, Wrocław (Polen), Sorrento (bij Napels), Innsbruck, Milaan, Balaklava (Krim/Oekraïne) en Busan (Korea), evenals via zijn tentoonstellingen in Gent, New York, Sapporo, Mexico City en Wenen. Zijn kunst is gebaseerd op digitale tekeningen van veelal lange portretten of groepsfoto's, die voor de installaties worden opgeschaald tot een hoogte van 30 meter.

De Durst Group is van plan de samenwerking met de kunstenaar voort te zetten op de locatie in Lienz. De vestiging Durst Oostenrijk viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief