Abonneren  Inloggen

Cibap start met leerroute Social Design

6 februari 2024

Deze week start de eerste lichting studenten van het Cibap in Zwolle aan de leerroute Social Design, een leerroute binnen de opleiding Mediavormgever. Social design is een opleiding voor vormgevers die willen bijdragen aan het vormgeven van verandering in de samenleving. Cibap is de eerste mbo-instelling in Nederland die deze opleiding aanbiedt.

‘Tijdens de opleiding Social design leer je hoe je in gesprek gaat over maatschappelijke vraagstukken en leer je om te onderzoeken hoe je tot een verbetering kan komen. Jouw creatieve ideeën helpen om te komen tot deze antwoorden. Als vormgever ga je aan de slag door te maken én te experimenteren, met als doel dat de samenleving er mooier van wordt. Dit vormgeven van verandering doe je samen met anderen, degenen die het betreft en professionals’, zo introduceert Cibap de nieuwe opleiding op zijn website.

Ideeën verbeelden

In de opleiding leren studenten hoe zij ideeën kunnen verbeelden door 2D (posters, filmpjes, websites) en 3D ontwerpen te maken en hoe zij een onderzoek uitvoeren en informatie verzamelen. Ook komen samenwerken, het begeleiden van processen en het gedrag van mensen en de maatschappij aan bod. Daarnaast wordt gewerkt met de programma’s Adobe After Effects, InDesign,  Photoshop, Premiere Pro, Illustrator en het 3D-tekenprogramma Fusion 360.

‘Tot voor kort zag je social design vooral terugkomen op het hbo of op de universiteit, maar juist op het mbo zitten ook ontzettend creatieve aanpakkers’, zegt Jan Erik Fokke, docent op Cibap en ontwikkelaar van de leerroute social design. ‘De generatie Z wil steeds vaker iets betekenen voor de samenleving. Ik ben ontzettend trots dat we als eerste vakschool deze leerroute social design kunnen aanbieden aan onze studenten.’

In de video hieronder legt student Max uit wat hem aantrekt in social design: ‘Ik merk heel erg dat je als vormgever niet alleen heel mooie plaatjes kan maken, maar dat ze ook een doel moeten hebben, er een verhaal achter moet zitten. Dat heet eigenlijk al social design. En ik vind het heel tof dat Cibap dat nu gaat aanbieden.’

Voor werkenden, werkzoekenden en werknemers uit de publieke sector biedt Cibap Next een leergang van 18 weken aan in het vakgebied van Social Design. Deze leergang start in maart.

Lees meer op de website van Cibap.

Afbeelding uit YouTube video


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief