Abonneren  Inloggen

Brievenbusnieuws: Spotta maakt vaart met landelijke uitrol InMijnBus

10 januari 2024

Folderverspreider Spotta, bekend van het gesealde folderpakket, rolt in 2024 in hoog tempo de InMijnBus propositie uit. InMijnBus is een digitaal Opt-In systeem waar consumenten hun voorkeur kunnen aangeven voor het wel of niet ontvangen van het folderpakket. Op de website InMijnBus kunnen consumenten met een eenvoudig ja of nee aangeven of ze het wekelijkse folderpakket van Spotta willen ontvangen. Geen Ja- of Nee-stickers, maar een duidelijke, digitale registratie, die je bovendien op ieder moment kunt stopzetten of onderbreken, tijdens je vakantie bijvoorbeeld.

Spotta kennen we vooral van de bezorging van het vertrouwde wekelijkse gesealde folderpakket. Alhoewel hun activiteiten ook wel verder uitgebreid zijn in de afgelopen jaren. Zoals de folderdisplay’s in winkels waar mensen een Spotta folderpakket kunnen meenemen en folderkiezer, het platform voor een persoonlijk folderpakket. Die veranderingen hebben natuurlijk alles te maken met de invoering van de ja-sticker regelgeving in steeds meer gemeenten. Even leek het alsof de verspreiders daaraan overgeleverd waren, maar bij Spotta hebben ze inmiddels dé oplossing gevonden om wat minder afhankelijk te worden van de wisselende regelgevingen bij gemeenten. InMijnBus is een digitaal opt-in systeem, waarmee het folderpakket dus niet meer valt onder de regelgeving van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Eigenlijk lijkt het nu dus meer op een soort gratis abonnement.

Snelle uitrol

En waar gemeenten in hoog tempo de ja-sticker omarmen in veel gemeenten, lijkt Spotta nu nog sneller te gaan. De uitrol van InMijnBus vindt sinds september 2023 gefaseerd plaats, maar uiterlijk half 2024 zou heel Nederland al over zijn op het nieuwe systeem. Dat zou een enorme prestatie zijn, want ieder adres zal benaderd moeten worden om zijn of haar voorkeur digitaal door te geven.

Verminderen ongelezen reclamefolders

Met InMijnBus wil Spotta een belangrijke stap zetten in het verminderen van ongelezen reclamefolders. Met deze werkwijze vallen reclamefolders alleen nog in de brievenbus van mensen die daar bewust voor kiezen. De eerste resultaten bevestigen volgens Spotta dat InMijnBus bijdraagt aan dit streven. In de gemeenten waar InMijnBus sinds september 2023 is uitgerold is een vermindering van 9% van de folderpakketten gerealiseerd onder mensen die het folderpakket niet lezen. Logischerwijs presenteert Spotta InMijnBus dus ook als een duurzaam alternatief voor het huidige bezorgmodel.

Volop aandacht voor InMijnBus

Spotta spant zich op verschillende manieren in om inwoners te enthousiasmeren voor een registratie voor InMijnBus. Zo ontvangen huishoudens informatieflyers in het folderpakket en geadresseerd over de invoering van InMijnBus in de betreffende gemeente. Verder zijn er online campagnes en worden social media ingezet. Ook is er een landingspagina met informatie over InMijnBus en is er reclame in bushokjes en winkels.

Dit zijn de gemeenten waar het InMijnBus bezorgmodel per 1 januari 2024 (deels) actief is

Amstelveen, Almere, Drechterland, Bergen NH, Alphen aan den Rijn, Delft, Zoetermeer, Molenlanden, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam, Utrecht, De Bilt, Harderwijk, Veenendaal, Woudenberg, Houten, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Vught, Veldhoven, Deurne, Venlo, Beekdaelen, Maastricht, Landgraaf, Heerlen, Kerkrade, Nijmegen, Wijchen, Wageningen, Ede, Duiven, Zutphen, Lochem, Voorst, Hof van Twente, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Westerveld, Leeuwarden, Tynaarlo, Groningen, Midden-Groningen.

Dit zijn de gemeenten die per 1 februari 2024 actief zullen worden met het InMijnBus systeem:

Aalten, Alkmaar, Alphen-Chaam, Barneveld, Beek, Bernheze, Best, Bladel, Boxtel, Bronckhorst, Brunssum, Bunschoten, Capelle aan den IJssel, Castricum, De Wolden, Doesburg, Doetinchem, Dordrecht, Druten, Eijsden-Margraten, Emmen, Goeree-Overflakkee, Gulpen-Wittem, Hardenberg, Harlingen, Hattem, Heemskerk, Heerenveen, Heiloo, Hellendoorn, Hendrik-Ido-Ambacht, Horst aan de Maas, Lelystad, Meerssen, Meierijstad, Middelburg, Nieuwegein, Noordoostpolder, Purmerend, Putten, Rheden, Roermond, Simpelveld, Sint-Michielsgestel, Stede Broec, Tiel, Twenterand, Uitgeest, Urk, Vaals, Veendam, Velsen, Venray, Voerendaal, Waalre, Westerkwartier, Westervoort Westellingwerf, Wormerland, Zaltbommel, Zevenaar, Zwijndrecht

Jouw wijk aan de beurt

Zodra nieuwe gemeenten aan de beurt zijn, worden consumenten door Spotta hierover geïnformeerd. Overigens geldt dat alleen voor de huishoudens, die met het huidige brievenbusstickersysteem aangeven reclamefolders te willen ontvangen. Spotta gaat huishoudens die nu Nee zeggen niet opnieuw benaderen.

Verspreiden.com houdt bij welke gemeenten overgaan op het InMijnBus systeem. Hier lees je de actuele informatie over de uitrol van InMijnBus.

Maandelijks schrijft Daniël van Iwaarden voor PRINTmatters in Brievenbusnieuws over het laatste nieuws uit de post- en huis-aan-huisbranche. Daniël is medeoprichter van Verspreiden.com, een onafhankelijk verspreidplatform voor huis-aan-huisverspreiding en Direct-Mail. Hij volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Reageren? Dat kan per e-mail naar dvaniwaarden@trainews.nl.