Abonneren  Inloggen

Duitse grafische vakbond eist 12% meer loon

8 januari 2024

De Duitse grafimedia vakbond Verdi eist in de komende cao-onderhandelingsronde van 2024 12% meer loon voor de ruim 110.000 werknemers in de grafische industrie. Het niveau van de vraag komt ook overeen met het ‘unanieme resultaat van een enquête onder werknemers in oktober en november,’ meldt de vakbond. De Duitse grafimedia werkgeversvereniging (BVDM) wijst Verdi's ideeën resoluut af ‘gezien de economische situatie in de industrie’.

De huidige cao wordt door Verdi op 29 februari 2024 beëindigd, aldus het bericht in het vakblad van onze oosterburen. De cao-onderhandelingen met de BVDM zullen naar verwachting in maart 2024 beginnen. ‘Werknemers in drukkerijen hebben een enorme inhaalslag te maken: met name de enorme stijging van de kosten van levensonderhoud in de afgelopen twee jaar hebben geleid tot reële loonverliezen. Dat wil zeggen tot aanzienlijk minder geld in de portemonnee van collega’s,’ aldus Verdi-onderhandelaar Rachel Marquardt.

Grafische lonen lopen achter

Zelfs als de inflatie momenteel licht daalt, moet worden opgemerkt dat “het in de supermarkt niet goedkoper wordt.” Vergeleken met andere bedrijfstakken bleven de lonen en salarissen in de grafische industrie achter. ‘Hier moet een einde aan komen,’ zei Marquardt.

BVDM: ‘De 12 procent-eis negeert volledig de realiteit’

Volgens de BVDM gaat de door Verdi geformuleerde eis van 12 procent ‘volledig voorbij aan de realiteit in bedrijven’. De vakbond moet de weg terug vinden naar realiteitszin, schrijft de werkgeversorganisatie in haar persbericht. De onderhandelaar van de werkgever, Dr. Klemens Berktold, directeur van Funke Druckzentrum Niedersachsen GmbH, roept daarom op tot ‘eerlijke collectieve onderhandelingen met gevoel voor verhoudingen’.

Moeilijke markt

‘De sector kampt met een lage productiebezetting en probeert ondanks de moeilijke ordersituatie werknemers te behouden. Deze inspanningen van werkgevers zouden worden gedwarsboomd door onevenredig hoge stijgingen van de loonkosten,’ zegt Dr. Berktold over de afwijzing. ‘Juist nu, in een fase van grote onzekerheid op de inkoop- en verkoopmarkten, zijn de door Verdi gestelde looneisen, vanuit het perspectief van de werkgever, een wensdenken dat geen basis kan vormen voor onderhandelingen. Dit is een moeilijke start van de cao-onderhandelingsronde.’

Stakingen

De cao-onderhandelingen tussen BVDM en Verdi zullen naar verwachting op 11 maart 2024 beginnen. Er geldt een ‘vredesverplichting’ tot eind maart 2024, dus stakingen zijn op zijn vroegst pas in april 2024 te verwachten, schrijft de BVDM. De looptijd van de cao eindigt op 31 oktober 2024, waarna tevens een vredesverplichting van één maand geldt.