Abonneren  Inloggen

Tips & Tricks: 4 mogelijkheden om je boek te upgraden

9 oktober 2023

In PRINTmatters delen we graag kennis. Kennis waarmee je klanten nog beter kunt adviseren, de bedrijfsefficiency kunt verbeteren of om te inspireren. Dit keer geeft Probook een opsomming van de diverse mogelijkheden om je boek een upgrade te geven, waarmee je voor jouw klant iets extra’s biedt.

Afhankelijk van het onderwerp van het boek dat je gaat maken, kun je hier opties aan toe voegen om het boek te upgraden. Deze upgrade is soms functioneel en in andere gevallen maakt het het boek ook echt mooier. De upgrades die we hier bespreken, zijn met name bedoeld voor hardcover boeken. Door de wijze waarop een hardcover boek gemaakt is, bieden deze boeken aanmerkelijk meer mogelijkheden om ze bijzonder te maken. Indien toepasbaar op softcoverboeken, zullen we dit ook aangeven.

Mogelijkheid 1: Bandmateriaal

De huidige standaard voor hardcover boeken is een papieren band. Dit geeft veel mogelijkheden qua kleurgebruik, maar geeft weinig “structuur” aan een omslag. Er zijn legio mogelijkheden tot ander bandmateriaal. Linnen of kunstleer zijn de meest voor de hand liggende, maar er is volop keuze aan bandmateriaal met de meest bijzondere motieven. Deze geven direct een bijzonder uiterlijk aan je boek. Kunstleer of linnen bandmateriaal kan, in tegenstelling tot papier, praktisch nooit geprint of bedrukt worden. Er is wel de mogelijkheid om deze te voorzien van een foliebedrukking in goud of zilver. Dit kan traditioneel met een messing stempel die onder druk geperst wordt, maar tegenwoordig ook digitaal, zodat je ook kleine oplages van een foliebedrukking kunt voorzien.

Dit beeld toont een aantal upgrade- varianten: de linnen band, de halflinnen band waarbij de rug is uitgevoerd in linnen en de voor- en achterplatten van papier zijn plus een in kleur bijpassende kapitaalband en/of leeslint.

Als bijzonder alternatief hebben we dan nog de halflinnen band. Bij deze band is de rug uitgevoerd in linnen en zijn de voor- en achterplatten van papier. Zo heb je de mogelijkheid om een bijzonder materiaal voor de rug toe te passen en de voor- en achterplatten te gebruiken om in kleur te bedrukken.

Mogelijkheid 2: Schutbladen

Het schutblad dat voor en achter aan het boekblok zit en waarmee het boekblok aan de band bevestigd wordt biedt volop mogelijkheden tot een bijzonder boek. Weliswaar niet aan de buitenzijde, maar het is wel de eerste aanblik als het boek opengeslagen wordt. Schutbladen worden te vaak wit gelaten, wat een gemiste kans is. Je hebt qua schutblad volop mogelijkheden om te upgraden. Zo kun je heel eenvoudig een gekleurd papiersoort selecteren wat direct een mooi effect geeft. Kies je een bijzonder papier met een structuur, zoals bijvoorbeeld gevergeerd papier, dan is de uitstraling extra chique. Je kunt het schutblad natuurlijk ook bedrukken.

Mogelijkheid 3: Kapitaalband

Het kapitaalband dat boven en onderaan de rug van het boekblok gelijmd wordt, heeft een dubbele functie. Het voorkomt ten eerste dat je “in de rug” van het boek kijkt en daarmee de onafgewerkte rug van het boekblok ziet. Daarnaast geeft een het mooi afgewerkt resultaat aan je boekblok en het mooie is dat er volop keuze in kleuren is voor kapitaal- band, eventueel ook in 2- of 3-kleuren uit- voering. Het kapitaal band kun je daarmee mooi aan laten sluiten op de kleur van je omslag, of er juist uit laten springen.

Linnen of kunstleer zijn de meest voor de hand liggende variaties voor bandmateriaal, maar er zijn volop andere mogelijkheden met de meest bijzondere motieven.

Mogelijkheid 4: Leeslint

Net als het kapitaalband heeft het leeslint een dubbele functie. Ten eerst is het prak- tisch; de gebruiker legt het op de pagina waar hij gebleven is met lezen. Daarnaast geeft het je boek ook een mooie uitstraling. Leeslint is net als kapitaalband in vele kleu- ren te verkrijgen. Eventueel kun je ook twee of zelfs drie leeslinten toe passen. Een lees- lint is zowel bij een hard- als een softcover toepasbaar. Bij een softcover wordt het leeslint met een sticker vastgezet op de binnenzijde van het achterplat.

Zoals je ziet zijn er legio mogelijkheden om je boek te upgraden, waarmee je de propositie aan je klant nog verder verbetert. Twijfel je over uitvoerbaarheid? Bel dan vooral de boekenmakers van Probook voor advies.

Probook verrast bezoekers van de PRINTmatters Vakdag op donderdag 12 oktober met unieke gepersonaliseerde notitieboekje. Bezoek dus zeker de Probook-stand en reserveer hier jouw gratis ticket voor de PRINTmatters Vakdag!