Abonneren  Inloggen
Van onze partner GrafiStore

Tips & Tricks: De omslag scheiden van het binnenwerk

27 september 2023

In PRINTmatters delen we graag kennis. Kennis waarmee je klanten nog beter kunt adviseren, de bedrijfsefficiency kunt verbeteren of om te inspireren. Dit keer geeft Germen Kroon van GrafiStore antwoord op de vraag: Hoe kan ik gemakkelijk het omslag uit het binnenwerk separeren van pdf-bestanden?

Met Acrobat?

Ja, natuurlijk kan dat met Adobe Acrobat! Maar doe dat maar eens met 30 bestanden per dag, of meer. Als je het leuk vindt of tijd genoeg hebt, dan wensen we je veel plezier. Doe je het liever niet met de hand, dan kan dit erg eenvoudig in Enfocus PitStop Server (met Switch Core).

Wat zijn de details?

We gaan er even vanuit dat het om dubbelzijdige afgewerkte boekjes gaat (dat is het meestal!). En we stellen dat de eerste 2 en de laatste 2 pagina’s de omslag zijn en de rest het binnenwerk. Uiteraard laten we je fantasie de vrije loop.

De actions

Alles valt en staat bij een tweetal PitStop Actions. Je kunt ze in PitStop Server maken, maar als je ze eerst wilt testen, kun je ze ook in PitStop Pro maken. Wat jij wilt.

STAP 1: DE ACTION VOOR HET BINNENWERK

Maak in PitStop de action voor het binnenwerk. In de eerst stap kiezen we voor ‘Page Range: 1-2,R1-R2’. De R staat voor ‘Reverse’, de laatste 2 pagina’s. De 2e stap verwijdert de selectie.

Stap 1: De action voor het binnenwerk

STAP 2: DE ACTION VOOR DE OMSLAG

Dupliceer de vorige action en geef deze een passende naam. Na de eerste actie voegen we alleen de operator ‘NOT’ toe. Dit betekent dat we van de hele pdf de eerste en laatste 2 pagina’s niet selecteren. Deze stap verwijdert het binnenwerk.

Stap 2: De action voor de omslag

STAP 3: MAAK DE WORKFLOW

In Switch (onderdeel van PitStop Server) maken we een in-map die 2 lijntjes bevat naar PitStop Server. Ze hebben geen conditie, dat wil zeggen dat het bestand gekopieerd wordt.

Bij ‘verwijder binnenwerk’ en ‘verwijder omslag’ kies je de actions die je gemaakt hebt. Bij PitStop kiezen we geen kleurbeheer of andere opties. Die zijn nu niet nodig.

Stap 3: Maak de workflow

STAP 4: HERNOEM DE WORKFLOW

Bij de uitgaande connecties hernoemen we de bestanden door er ‘_omslag’ en ‘_binnenwerk’ achter te zetten. We kiezen voor ‘Add suffix’ die ‘Act on: Filename proper’ (bestand zonder extensie) en ‘Suffix: _ omslag / _binnenwerk’.

Zo worden ze niet overschreven en zijn ze eenvoudig uit elkaar te houden.
Als het goed is moet alles werken. Probeer het maar!

Stap 4: Hernoem de workflow

Laatste notities

Op basis van deze acties zijn talloze nieuwe vraagstukken mogelijk. Zoals: wat nu als er geen even aantal pagina’s is? Hoe maak ik spreads van de omslag en imposities van het binnenwerk? Dat kan op allerlei manieren zoals door aan deze uitgangen nieuwe PitStop actions te koppelen of je favoriete impositie-programma toe te voegen. Veel gebruikt zijn Quite Hot Imposing, Phoenix, Impostrip of de hotfolders van Fiery, Prinergy, etc.

Er is ook een gratis app voor bezitters van Enfocus Switch. Dit is ‘Uncover PDF’, maar deze is afhankelijk van een OpenSource commandline tool, die – helaas – niet compatible is met alle processoren. Daarom is wat hierboven beschreven staat een betere optie.


In PRINTmatters Magazine vind je nog veel meer tips, nieuws en interviews

Neem nu een proefabonnement