Abonneren  Inloggen

Tips & Tricks: Zo gebruik je vouwkarton

20 september 2023

PRINTmatters deelt graag kennis. Kennis waarmee je klanten nog beter kunt adviseren, de bedrijfsefficiency kunt verbeteren of om te inspireren. Dit keer: IGEPA over het gebruik van vouwkarton.

Papier en karton zijn termen die in één adem worden genoemd. Toch vraagt karton een andere benadering dan papier, met name vouwkarton.

Vouwkarton is in allerlei varianten te verkrijgen en wordt in diverse markten gebruikt. Meer dan bij vele andere papiersoorten is het bij vouwkarton van groot belang te weten wat de uiteindelijke toepassing is. Waar bij papier gramgewicht, opaciteit en tint het belangrijkste zijn, voeren eigenschappen als stijfheid en dikte bij vouwkarton de boventoon.

Wat is de toepassing?

Voor de juiste kartonkeuze is de belangrijkste vraag die vooraf gesteld moet worden wat de toepassing is. Omdat vouwkarton vaak een verpakking is waar een product in wordt verpakt, zijn niet alleen de productkenmerken van belang, maar ook de specifieke certificeringen, zoals bijvoorbeeld een voedselveiligheidscertificering voor (in)direct contact met voedsel.

Sulfaatkarton verpakking van Invercote G

De meest gangbare en gebruikte varianten in vouwkarton zijn:

  • Sulfaatkarton (of SBS Board). Een hoogwaardig gestreken en gebleekt karton dat in een eenzijdig en tweezijdig gestreken variant bestaat. Hier zijn druk- en vouweigenschappen, witheid, stijfheid en goede veredelingstoepassingen belangrijke eigenschappen waaraan dit karton moet voldoen. In de vouwkartonnage wordt gebruik gemaakt van één of meerlaags sulfaatkarton, waarvan de kwaliteit Invercote de bekendste is. Sulfaatkarton wordt vooral gebruikt voor verpakkingen in de farmaceutische industrie, geschenkverpakkingen, tabaksindustrie, cosmeticaproducten en wenskaarten. Het gros van de omslagen van alle romans die we terugvinden in de Nederlandse boekhandels is een andere toepassing.
  • GC1-karton (of FBB, Folding Box Board). Karton met een gestreken voorzijde en witte achterzijde. Op de betere GC1-kwaliteiten wordt een lick-back coating aangebracht, een lichte pigment strijklaag aan de achterzijde van het karton, zodat de witte achterzijde ook op een meer hoogwaardige manier kan worden bedrukt. GC2-karton is eveneens een karton met een gestreken witte voorzijde maar in tegenstelling tot GC1 is de achterzijde van GC2 ongestreken en ongebleekt, waardoor deze een crème tint heeft. GC-kwaliteiten als Incada Silk en Incada Excel hebben tevens uitstekende drukeigenschappen en worden ingezet voor cosmetische verpakkingen en voedingsverpakkingen, speelgoed, kledingaccessoires, retail- en diverse Point Of Sale-materialen.
  • Kraftkarton. Kenmerkend voor dit karton is de bruine kraft (ongestreken) achterzijde. De voorzijde is gestreken en daardoor uitermate geschikt voor industriële verpakkingen. Tegenwoordig wordt kraftkarton ook steeds meer ingezet voor consumentenverpakkingen, waardoor niet de gestreken voorzijde wordt gebruikt om te bedrukken, maar juist de duurzame kraft-look de aandacht moet krijgen.
Verpakking voorzien van folie en embossing
  • GD2-karton. We gaan wat verder downgraden. GD2-karton heeft een gestreken witte voorzijde met een ongestreken grijze achterzijde. GD2, zoals Starline Greyback, heeft een basis van recyclede pulp en is over het algemeen dan ook iets minder stijf. Het karton wordt gebruikt voor wat minder luxe verpakkingen en in de lagere gramgewichten wordt het materiaal ook als liner gebruikt om te cacheren met displaykarton. Toepassingen voor speelgoed, textiel, verpakking van bloembollen en levensmiddelen.
  • Grijskarton. Een karton van volledig gerecycled oudpapier en karton en in hoge gramgewichten en diktes verkrijgbaar. Als basis gebruikt voor stevige verpakkingen kan het één- of tweezijdig beplakt worden met een gestreken (bedrukte) papiersoort of een elegante papiersoort met structuur. Denk voor toepassingen aan luxe geschenksets voor wijn en cosmetica. Maar daarnaast ook voor spelborden, puzzels of albums.

Marketinginstrument

Vouwkarton kent dus een grote diversiteit. Naast het verpakken en beschermen van een product is vouwkarton uitermate geschikt om op een creatieve manier (bedrukking, foliedruk, pregen en andere veredelingstechnieken) een bepaald imago en merkherkenning mee te creëren. Of door het als marketinginstrument in te zetten en het product zo een verkoopimpuls te geven.

Wat is een duurzame cosmetische verpakking? Scan de QR-code voor de video

Duurzaamheid

Daarnaast neemt de focus op duurzame verpakkingen en het terugdringen van plastic steeds meer toe. Nederland is koploper op het gebied van papier- en kartonrecycling, wat bijdraagt aan een circulaire economie. Het voorkomt afval en vermindert gebruik van hout. Wanneer nieuwe grondstoffen nodig zijn gaat de kartonindustrie daar zeer zorgvuldig mee om. Behoud en duurzaam beheer van de bossen zijn bestaansvereisten. Zonder hout geen karton en daarom zijn alle vouwkartonsoorten FSC- of PEFC-gecertificeerd.


Wil je het magazine van PRINTmatters thuis ontvangen?

Neem een proefabonnement