Abonneren  Inloggen

Het bedrukken van promotieartikelen: achter de schermen bij Pinkcube

5 september 2023

Partnerbericht

Bedrijven die promotieartikelen bedrukken hebben te maken met heel veel verschillende druktechnieken. Hoe ga je daar als bedrijf mee om en hoe communiceer je dit richting de klant? Wat zijn de nieuwste innovaties als het gaat om het bedrukken van promotieartikelen en hoe zit het met de duurzaamheid? Wij stelden deze vragen aan het Doetinchemse bedrijf Pinkcube, inmiddels 14 jaar actief in de branche voor het bedrukken van promotieartikelen.

De juiste druktechniek voor de wensen van de klant

Pinkcube heeft meerdere productielocaties met verschillende machines. Hierdoor is het mogelijk meerdere druktechnieken aan te bieden voor de verschillende producten in het aanbod. De meeste producten kunnen bedrukt worden met tampondruk, zeefdruk, transferdruk of digitale druk, afhankelijk van het gekozen product. Maar hoe pakt Pinkcube het aan met het communiceren van al die verschillende druktechnieken richting de klant? Het antwoord:

‘Afhankelijk van het product, het materiaal en de beschikbare machines wordt de meest geschikte techniek gekozen. Op die manier kunnen wij altijd de juiste druktechniek aanbieden die past bij het product en de wensen van de klant. En in sommige gevallen heeft de klant de keuze uit meerdere technieken, die wij duidelijk uitleggen op de website. Binnen de druktechnieken heb je veel variaties. Denk bijvoorbeeld aan de variaties van graveren: (360 graden) lasergraveren, CO2-graveren, stansing en dubbel graveren voor het creëren van verschillende tinten. Richting de klant maken wij het makkelijk en benoemen we dit onder één noemer ‘gravering’.’

Milieuvriendelijke ontwikkelingen

Als we kijken naar de innovaties op het gebied van druktechnieken, dan zijn er volgens Pinkcube veel ontwikkelingen met het oog op het milieu. Zo zetten ze al een aantal machines in die gebruikmaken van ‘Digitale ECO Print’, waardoor de kleuren biologisch afbreekbaar zijn. Door de nieuwe wetgeving op het gebied van plastic bekers moeten papieren bekers 100% plasticvrij zijn om deze gratis weg te mogen geven.

Ieder land in de EU mag dit zelf reguleren. Als gevolg hiervan vinden er veel onderzoeken plaats naar het plasticvrij maken van bekers, zonder dat deze gaan lekken.

Bijzondere druktechnieken

Zoals eerder gezegd, maakt Pinkcube gebruik van verschillende druktechnieken. Een paar voorbeelden van bijzondere technieken:

  • Raster zeefdruk: een zeefdruktechniek waarbij kleine ‘puntjes’ inkt door de zeef gaan, waarbij je zelf kunt reguleren hoe groot deze puntjes worden. Hierdoor ontstaat de illusie dat het een gemengde kleur is. Met behulp van deze puntjes is het mogelijk om een opdruk met een full colour effect te realiseren met PMS-kleuren (Halftone genoemd), waardoor je het kleurverloop van full colour ‘gebruikt’ met de vaste kleurcodes van Pantone. Deze techniek zetten we bijvoorbeeld in voor het bedrukken van bidons en op aanvraag voor de clips van Prodir pennen.
  • Embossing/Blindpregen: deze druktechniek werkt ongeveer hetzelfde als Debossing/Blinddruk, maar dan andersom. In het geval van ‘blinddruk’ gebruik je een stempel op het product (vaak papier of (nep)leer), waarna je het ontwerp in het materiaal drukt. Bij ‘blindpregen’ druk je het ontwerp vanuit de andere kant van het leer in het materiaal, wat zorgt voor een reliëf.
  • Jacquard: dit is een techniek voor het weven van handdoeken, tapijten en hamamdoeken. In plaats van het bedrukken of borduren van de stoffen, worden de producten compleet geweven. Op de machine wordt ingesteld wanneer welke garens geweven mogen worden en vervolgens worden de handdoeken, tapijten of hamamdoeken geproduceerd.

De duurzaamheid van de bedrukking

Welke soort bedrukkingen gaan lang mee en blijven langer mooi? Daarover zegt Pinkcube het volgende:

‘Wanneer het om textiel gaat, gaat een borduring natuurlijk altijd langer mee dan een bedrukking. Wij maken daarnaast op aanvraag gebruik van 3D borduring, waarbij een extra ‘puff’ wordt toegevoegd om het ontwerp uit te laten steken. Bij veel producten heeft de klant de keuze uit bedrukken of graveren. Een bedrukking kan na verloop van tijd langzaam vervagen en/of breken, maar bij een gravering gebeurt dat niet zomaar. Een gravering kan echter maar enkel in de kleur van het materiaal, wat deze keuze kan beïnvloeden. Wij passen bovendien voor de Americano drinkbekers de ‘In Mould’ techniek toe, waarbij vloeibaar materiaal warm wordt gemaakt en als ontwerp op de mould wordt geplaatst. Dit zorgt voor een bedrukking die altijd mooi blijft. Ideaal voor het bedrukken van de herbruikbare varianten van de papieren wegwerpbekers’

De branche voor het bedrukken van promotieartikelen is nog volop in beweging en qua druktechnieken staan ze zeker niet stil. Er wordt continu gekeken naar de perfecte druktechniek voor de verschillende producten in het aanbod dat varieert van pennen tot knuffels.

Bezoek de website van Pinkcube voor meer informatie.