Abonneren  Inloggen

‘Duurzamer papierproductie met hout van genetisch aangepaste bomen’

28 juli 2023

Het is wetenschappers gelukt populieren te kweken die door een genetische aanpassing minder lignine produceren. Onderzoekers van de North Carolina State University gebruikten de CRISPR-methode voor het bewerken van de genen van populieren, om zo bomen te kweken met verlaagde niveaus van lignine, de belangrijkste drempel voor het duurzaam produceren van houtvezels. Ook de houteigenschappen werden verbeterd. De bevindingen - gepubliceerd in het tijdschrift Science - zouden de vezelproductie voor alles, van papier tot luiers, duurzamer, goedkoper en efficiënter kunnen maken.

Het team van onderzoekers werkte onder leiding van NC State CRISPR-pionier Rodolphe Barrangou en boomgeneticus Jack Wang. ‘We gebruiken CRISPR om een duurzamer bos te bouwen’, zegt Barrangou, Professor of Food, Bioprocessing and Nutrition Sciences bij NC State en mede-auteur van het artikel in Science. ‘CRISPR-systemen bieden de flexibiliteit om meer dan alleen enkele genen of genfamilies te bewerken, waardoor de houteigenschappen kunnen worden verbeterd.’

CRISPR-technologie

De technologie CRISPR, ook wel CRISPR-Cas genoemd, wordt door het RIVM omschreven als een schaartje dat het DNA op een heel specifieke plaats kan ‘knippen’. Onderzoekers kunnen het schaartje eenvoudig aanpassen en specifiek maken voor elke gewenste knipplaats. De ontdekkers van de CRISPR-technologie, Jennifer Doudna en Emanuelle Charpentier, kregen in 2020 de Nobelprijs voor Scheikunde voor ‘de ontwikkeling van een methode voor genoombewerking’.

Pulpproductie

De studie van North Carolina State University naar de met behulp van CRISPR aangepaste populieren omvatte ook geavanceerde modellen van pulpproductiefabrieken, die laten zien dat een verlaagd ligninegehalte in bomen de pulpopbrengst zou kunnen verhogen en de zogenaamde zwarte vloeistof, het belangrijkste bijproduct van pulpproductie, zou kunnen verminderen. Dit zou papierfabrieken kunnen helpen om tot 40% meer duurzame vezels te produceren.

In Europa wordt gesproken over versoepeling van de regelgeving rond genetische technieken, waaronder CRISPR-Cas. Door de huidige wetgeving worden de technieken in Europa nog weinig toegepast.

Lees meer in de publicatie van North Carolina State University.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters