Abonneren  Inloggen
Van onze partner GrafiStore

Tips & Tricks: Pantone-kleuren corrigeren in een pdf

19 juli 2023

In PRINTmatters delen we graag kennis. Kennis waarmee je klanten nog beter kunt adviseren, de bedrijfsefficiency kunt verbeteren of om te inspireren. In onze rubriek Tips & Tricks deelt Germen Kroon van GrafiStore dit keer een handig stappenplan voor het corrigeren van Pantone-kleuren in pdf-bestanden.

De laatste tijd is er steeds meer onrust op het gebied van Pantone-kleuren in Adobe-applicaties. Veel bibliotheken zijn eruit gehaald, maar daardoor nemen ook de fouten toe.

Wat is een Pantone-kleur in een pdf-document?

Een Pantone-kleur is een specifieke kleur die is vastgelegd in het Pantone-kleursysteem, elk geïdentificeerd door een uniek nummer. Voor pdf-bestanden zijn deze bibliotheken betekenisloos. Een separatie (inkt) in een pdf-bestand is slechts een naam met een alternatieve tint om deze kleur uit te beelden. Er is geen directe link naar een kleurbibliotheek.

Wat zijn veel voorkomende problemen?

Als een ontwerper éénmalig een inkt nodig heeft die niet beschikbaar is in zijn of haar applicatie, wordt niet direct een abonnement afgesloten bij Pantone, maar wordt deze éénmalig aangemaakt als kleurstaal in bijvoorbeeld InDesign. Wanneer de kleur niet juist wordt genoemd, of de alternatieve waarde niet correct is ingevuld, kan deze foutief geïnterpreteerd worden, wat resulteert in drukfouten en kleurverschil.

Pantone-kleuren corrigeren met PitStop Pro

Enfocus PitStop Pro, de Acrobat Plug-in, en PitStop Server hebben deze bibliotheken wél. Dit maakt de bewerkingen van Pantone in Acrobat mogelijk. Met slimme actions kun je kleuren automatisch corrigeren of je alert maken op niet kloppende waarden en benamingen.

Stap 1: Open een pdf

Open een pdf in Acrobat Pro met Pantone-kleuren. Bijvoorbeeld zoals deze in het voorbeeld.

Hier zie je dat er PMS 10102 C staat.

Stap 2: Maak een PitStop Action aan

We maken een PitStop Pro-actie die heet ‘Corrigeer PANTONE kleuren’.

Stap 3: Voeg normalisatie-stap toe

We voegen de stap die ‘Normalize PANTONE library names’ heet. Hiermee kan je de namen van de Pantone-kleuren herstellen zoals het geschreven moet worden.

  • Vervang PMS door PANTONE;
  • Repareer inconsistent gebruik van kapitalen;
  • Voeg ‘C’ toe als deze mist;
  • Enkele spatie-correcties.

Stap 4: Remap naar de juiste kleur

We voegen de stap toe waar we de kleur in het gebuikte document ‘koppelen’ aan de juiste kleurstaal. Nu betreft het de ‘PANTONE+ Premium Metallics Coated’-bibliotheek. Nu vergelijken we de juiste benamingen met de juiste kleurenstalen.

Stap 5: Actie uitvoeren

Op het ogenblik dat we deze actie uitvoeren op ons document zien we dat de naam PMS wordt gecorrigeerd naar ‘PANTONE’, zoals het zou moeten. Vervolgens worden de kleurwaarden ‘gemapt’ aan de juiste staal met de juiste alternatieve kleur.

Nu hebben we instant de Pantone-kleur gecorrigeerd.

Stap 6: Huiswerk

Er zijn ook acties die controleren of alle steunkleuren wel onderdeel zijn van een bibliotheek, of de alternatieve kleurwaarden correct zijn en is het mogelijk kleuren handmatig toe te wijzen. Duik er maar eens in!

Tekst en beeld: Germen Kroon, GrafiStore


Wil je PRINTmatters magazine thuis ontvangen?

Neem een proefabonnement voor 3 nummers