Abonneren  Inloggen

Shoppen in Monaco: Luxe Pack Trendrapport

7 juli 2023

Liefhebbers van luxe verpakkingen halen met regelmaat hun hart op in Monaco. Wil je inspiratie opdoen en innovaties zien, dan blijkt de beurs Luxe Pack een goede gelegenheid voor het betere luxe business-shoppen op verpakkingsgebied.

PRINTmatters kon zelf helaas niet naar de Luxe Pack Monaco, maar gelukkig zag onlangs een nieuwe dienst het licht onder de naam ‘Exhibition Stories’. Ariane van Mancius, eigenaar van verpakkingsdesignbureau Now New Next, en Paul Jenkins, directeur van ThePackHub, een Brits bureau voor verpakkingsinnovatie en -consultancy startten deze service eind 2022. De 35ste editie van de beurs over luxe verpakkingen in Monaco was de eerste Europese beurs waarover zij een Trend Report publiceerden.

Veredeling zorgt altijd voor extra aandacht

Trends

Het Luxe Pack-beursconcept is overigens ook op andere plekken te bewonderen, zoals in Los Angeles, Shanghai en New York. In Monaco signaleerden de verpakkingsdesign-deskundigen de volgende trends: duurzaamheid, waarop de trends hervulbare verpakkingen en bio-inkt aansluiten. Daarnaast vormen op maat gemaakte verpakkingen en personalisatie een trend, neemt toepassing van technische snufjes als led-verlichting toe, is merkbescherming een belangrijk onderwerp in de strijd tegen vervalsing, en waren 3D-design in meer afwijkende vormen en drukwerkveredeling ook duidelijk trending.

Duurzaamheid

Kan het eigenlijk wel? Duurzame luxe? Zijn duurzaamheid en luxe niet tegenstrijdig? Die vraag opperen de schrijvers om meteen te concluderen dat de combi kan. Duurzaamheid is een breed begrip. Veel bedrijven hanteren de 5R-strategie: reduction, reusable, recyclability, reincorporate en renewable. Ofwel verminderen van materiaal, hervullen van verpakking, hergebruik met de focus op monomateriaal, het in verpakkingen weer hergebruiken van gerecycelde verpakkingen en geen plastic van fossiele materialen als aardolie, maar gebaseerd op biologische basismaterialen. Van Mancius en Jenkins signaleerden ook in deze wereld van luxe verpakkingen een toenemende belangstelling voor het gebruik van karton. Hier en daar als vervanger van plastic, maar bijvoorbeeld ook als opvallend afwijkende toepassing als etiket op een champagnefles en als champagnekoeler.

Personalisatie en producties op maat

Opvallend was dat veel exposanten de mogelijkheden toonden om eigen merk in eigen vorm te produceren in kleine oplagen. In de verpakkingswereld, waar het vaak toch gaat om de grote hoeveelheden is het ‘op maat produceren’ zonder extra hoge instel- en opstartkosten voor stans- of veredelingseffecten, iets nieuws. De mensen van Now New Next kennen de weg in het land van luxe producties in kleine oplagen.

Inuru plaatst verlichting op verpakking en Hennessy laat het licht van binnenuit naar buiten schijnen

In de spotlight

Bij verpakkingen gaat het om communicatie en aantrekkingskracht. Via QR-codes kom je makkelijk meer te weten over het product. En als je aandacht wilt, dan is een lichteffect natuurlijk goud waard. Hierbij kun je denken aan OLED- of LED-verlichting. Inuru bijvoorbeeld integreert deze verlichting in de verpakking met een ragfijne laag, zo dun als een label. De benadering van Hennessy is anders, maar minstens zo efficiënt. Dit cognacmerk geeft heel slim de complete fles een zwarte laag, behalve de bodem. Plaats je de fles op een spotje in de toonbank of bar, dan is het alsof de fles van binnenuit wordt verlicht. Met een verpakking die oplicht zet je elk product zeker in de spotlight.

Veredeling

Opvallen en luxe. En daarmee scoren. Dat is wat je krijgt als je veredelingsmogelijkheden toepast als metaalfolie. Van Mancius en Jenkins tonen producten met veredelingen van API en Kurz die uitzonderlijk mooie resultaten weergeven. Een ander belangrijk aspect bij verpakkingen is merkbescherming. Wereldwijd woedt een strijd tegen vervalsers. De middelen bestaan. De inzet is een kosten-baten-afweging. Veel producten zijn al beveiligd, soms te zien en soms niet. In het rapport beschrijven de deskundigen de bijdrage van Fedrigoni in dit beschermingstraject. Denk aan het oude bekende watermerk in papier. Voor allerlei segmenten biedt de onderneming hulp: luxe kleding, juwelen, horloges, wijnen en sterke drank, cosmetica, elektronica, noem maar op. In al die segmenten kunnen elementen in verpakkingen vervalsing moeilijker maken, of in ieder geval vervalsingen eerder aan het licht brengen.

Vorm als aandachttrekker

3D-vorm is belangrijk. Veel merken zijn al te herkennen aan de vorm van de verpakking. Dit aspect van het totaalplaatje van de verpakking was duidelijk aanwezig op de beurs en verleidde de bezoeker tot het aanraken van de bijzonder vormgegeven objecten. De toepassing van niet gladde opliggende elementen in/op het glas – wij grafici zouden het een positieve preeg noemen – maakt een fles onderscheidend. Studio Eleven deed dat met een fles Aupale Vodka. Leonard Kurz, Avery Dennison en Estal werkten samen in het project ‘the Make a mark Design Gallery’. Zij daagden wereldwijd 20 ontwerpstudio’s uit om met een onderscheidend en innovatief flesontwerp te komen.

Ook pressed papier-maché modellen geven producten iets bijzonders

Blingbling

Een andere categorie die genoemd moet worden zijn de pressed papier-mâché modellen, zoals getoond op de stand van Colourform en Kapag. Je zou het bijna vergeten. Ook 2D-design doet zijn werk. Bij verpakkingen kunnen designers zich uitleven. De hele range, van verfijnd minimalistische esthetiek (en idem typografie) tot blingbling met een hoofdletter B.

Bron: Luxe Pack 2022 Trend Report Exhibition Stories, www.nownewnext.nl, www.thepackhub.com.

Tekst: Robbert Delfos


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters