Abonneren  Inloggen
Van onze partner KYOCERA Document Solutions

‘Feestje om mee te werken’

22 juni 2023

100% passie voor print. Dat merk je als je bij Andi Smart Print Solutions in Maastricht Airport op bezoek bent. De visie is duidelijk: waarde toevoegen. De productievisie is ook duidelijk: inkjet. PRINTmatters sprak met Natascha Jacobs, teamleider commerciële print, en Charles van Elst, operational manager. Over die visies en de aankomende investeringen. En we zoomden in op de, voor Andi, nieuwe eend in de bijt: de Kyocera TASKalfa Pro 15000c.

Lopend over de productievloer zie je een batterij aan productiemiddelen. Charles van Elst en zijn collega’s hebben naast het reguliere werk nog meer werk te verzetten. ‘Voor de zomer staat een grote interne verhuizing op de planning. Er komen dit jaar namelijk nog een vellen-inkjetprinter en een rotatie-inkjetprinter bij. In de ene hal draaien straks 2 Canon Colorstream rotatieprinters, inclusief Hunkeler aanvoerlijn en een Muller Martini garenloos nabewerkingsmachine. En in de andere hal produceren de Canon Varioprint i300, de nieuwe Varioprint iX en de SRA3 Kyocera TASKalfa Pro 15000c ons vellenwerk. Ook de nabewerking concentreren we in die ruimte.’

Vierogenprincipe

Andi Smart Print Solutions concentreert zich op 3 marktsegmenten: medtech (medical technology), onderwijs, en op de regionale functie van drukwerk/printleverancier. Van Elst: ‘Bij medtech spelen een aantal zaken een belangrijke rol. Ten eerste gaat het om kleine oplagen in heel veel talen – die in onze ogen veel op elkaar lijken, maar wel degelijk anders zijn. Denk aan gebruiksaanwijzingen, bijsluiters, user guides. Dat betekent dat wij extra controlemethodes hanteren. Zo combineren wij die orders niet in de productie, ook al zou dat efficiencyvoordeel opleveren. We doen er alles aan om te zorgen dat het 100% goed gaat. Dat er niet per ongeluk toch een vel van het één tussen het ander komt. Daarnaast hanteren we het vierogenprincipe, waarbij 2 collega’s elkaars werk controleren voor we een productie starten. Ook vinden er steekproeven plaats. Onze opdrachtgevers houden hier audits en valideren nieuwe machines.’

Nieuwbouw voor fulfilment

Veel van de medtech-producten assembleert Andi ook zelf. ‘Dan kun je denken aan het inplakken en bijvoegen van folders in user guides, en pakketten klaarmaken voor verzending naar al die landen. Voor dit soort storage- en fulfilmentactiviteiten, waar 10 mensen werken, komt er nieuwbouw. Het is aansluitend op onze hoofdzetel en vervangt de huidige gehuurde locatie. De bouw start nog voor de zomer en het warehouse moet eind 2023 opgeleverd zijn.’

Het andere branchesegment waar de Limburgse organisatie zich op concentreert, is onderwijs. ‘Voor scholengemeenschappen en opleidingsinstituten hebben we portals op maat. Zo kan iedereen op een toegankelijke manier het drukwerk beheren en lespakketten bestellen, tot en met examens aan toe. Ook hebben we voor dit segment een helpdesk opgezet. Het reprowerk bestaat vaak uit kleine oplagen, wisselend in uitvoering en omvang, waarvan de inhoud uiteraard elke keer geactualiseerd kan zijn.’

Bedrijven bezoeken

Begin vorig jaar gingen Jacobs en van Elst op zoek naar het ideale inkjet-productiemiddel voor aanvankelijk zwart-witwerk, als vervanging van 2 tonerprinters. Kyocera kwam toen in beeld met de TASKalfa Pro 15000c, een hoogvolume full colour vellen inkjetprinter die paste binnen Andi’s inkjet-visie. ‘We zagen extra kansen en hebben als eerste proef-files getest’, legt Natascha Jacobs uit, teamleider commerciële print. ‘Daarbij keken we naar het proces: of files direct verwerkt konden worden, naar snelheid, beeld van het eindresultaat, hoe het aanvoelt en of het direct droog is.’ Van Elst vult aan: ‘Omdat je de inkt afrekent en geen tikken betaalt zoals bij tonerprinters, bekeken we het gemiddelde inktverbruik om de kostprijs te bepalen. Vervolgens bezochten we samen met Frank Adema van AB DocSolutions, een dedicated Kyocera-partner, een paar bedrijven die al werkten met Kyocera. Frank speelde bij zowel de oriëntatie als bij het investeringsproces een belangrijke rol.

Portretten bij Andi Print Solutions Maastricht
Foto ; Pim Ras
Natascha Jacobs en Charles van Elst hebben de printer aangeschaft via Frank Adema (r.), directeur en mede-eigenaar van AB DocSolutions. AB DocSolutions is met meer dan 30 jaar ervaring in de grafische industrie, de enige dedicated NL-dealer voor Kyocera inktjet productieprintoplossingen.

Inline finishing

Jacobs: ‘We hadden een leuke rolverdeling. Charles ging in gesprek met de commerciële personen, terwijl ik gelegenheid had om met de techniek te spreken. Daar krijg je toch vaker de onverbloemde ervaringen te horen. En die waren goed. De machine is bij uitstek geschikt voor productie op ongestreken papier en wordt vooral ingezet voor het reprowerk van scholengemeenschappen.’ Jacobs vertelt verder over de uitvoering en productie van de TASKalfa Pro 15000c. ‘We hebben hem direct compleet met Kyocera-nabewerking geïnstalleerd, vooral afgestemd op de onderwijsmarkt. Nu kunnen we inline op 2 manieren boorgaten aanbrengen en indien gewenst een nietje in bijvoorbeeld de bovenhoek. Voor andere nabewerking, zoals hechten in de rug, garenloos en Wire-O, hebben we voldoende oplossingen, maar gebeurt separaat. En vanwege de productiesnelheid, lage kosten en toename van kleurgebruik in dat segment zit nu het grootste productiedeel op die Kyocera full colour.’

Duurzaam en productief

Van Elst: ‘Het is een duurzame – lees: energiezuinige – en voordelige machine die in zijn eentje 2 tonerprinters vervangt. De watergedragen inkt reken je af op wat je verbruikt. Je hebt dus niet te maken met de vaak duur uitvallende rekenmethode van betalen per tik. En over tonerprinters grapten we wel eens dat we voor de onderhoudsmonteur een eigen parkeerplaats konden reserveren.’ Jacobs, die zelf meewerkt in de productie, is blij met de Kyocera. ‘Hij is makkelijk te begrijpen en te bedienen en heeft zelden een storing. En als er wat is heb je direct iemand aan de lijn voor de oplossing. Die TASKalfa is echt een feestje om mee te werken.’

Andi Smart Print Solutions

De onderneming werkt met 75 man op 3 locaties naast Maastricht/Aachen Airport. Hoofdzetel is Andi Smart Print Solutions. De 6 man tellende signactiviteit Blueprint Visuals, voor werk als autobelettering, reclameborden en gevelreclame, is verhuisd naar een pand een paar kilometer verderop en levert door het hele land. De derde locatie is voor opslag en fulfilment (en zal op termijn verhuizen naar een nieuwbouwlocatie).

Duurzame machine

De Kyocera vellen inkjetprinter TASKalfa Pro 15000c gebruikt watergebaseerde full colour pigmentinkten met een resolutie tot 1.200 dpi, kan formaten aan van A6 tot SRA3 (zelfs banners tot 1.200 mm zijn mogelijk) en het kan media verwerken van 56-360 grams. Je kunt er tot 10.560 A4 images per uur mee draaien. Daarmee is een productievolume van 1 miljoen A4-afdrukken per maand mogelijk.

Interesse?

Meer weten over de mogelijkheden van de Kyocera TASKalfa Pro 15000c voor uw organisatie? Neem contact op voor een pakket printvoorbeelden of het boeken van een demo.

Bestel een pakket printvoorbeelden of boek een demo

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kyocera Document Solutions.

Tekst: Robbert Delfos | Fotografie: Pim Ras