Abonneren  Inloggen

Varel ziet af van plannen voor nieuwe kartonmachine in Wilhelmshaven

14 juni 2023

De Duitse papier- en kartonproducent Papier- und Kartonfabrik Varel heeft bekendgemaakt geen nieuwe machine voor gerecycled karton te gaan installeren in Wilhelmshaven, Duitsland. Het bedrijf ziet af van de oorspronkelijke plannen vanwege de hoge kosten en onzekere economische vooruitzichten.

‘In 2021 zijn we begonnen met het verkennen van de mogelijkheden in Wilhelmshaven voor de productie van ultralicht golfpapier en daarmee een aanzienlijke volumestijging in dit productsegment voor ons bedrijf’, meldt Varel. ‘Sindsdien hebben we als basis voor een investeringsbeslissing analyses van markt en economie, grond en vergunningen, machine- en energieconcepten en nog veel meer samengebracht - een zeer complexe taak. De nu beschikbare resultaten tonen aan dat de onzekerheden, vooral met betrekking tot de randvoorwaarden, momenteel te groot zijn voor zo'n forse investering. Ze vormen geen goede basis voor een verantwoord besluit dat is ontworpen voor de komende decennia. Dit geldt in het bijzonder voor de dramatische ontwikkeling van de bouwkosten en de kortetermijnvooruitzichten voor een concurrerend aanbod van groene energie, maar ook voor de huidige vooruitzichten voor de economie in Duitsland, Europa en de wereld. De signalen voor dit specifieke project zijn niet gunstig genoeg.’

Het bedrijf blijft zich richten op duurzaamheid en ontwikkeling: ‘We hebben sterke producten voor de toekomst van duurzame verpakkingsoplossingen, we ontwikkelen onze locatie in Varel voortdurend en werken aan het verlagen van de carbon footprint van de papierindustrie’.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters