Abonneren  Inloggen

Spandex levert Canon Colorado UVgel-printer: alleen niets doen is duurzamer

2 mei 2023

Voor grafimediabedrijven is signproductie een logische aanvulling van het aanbod. Met Daniël van Hasselt, General Manager van de Spandex-vestiging in Veenendaal, spraken we over een duurzame en efficiënte oplossing. ‘De Canon Colorado in combinatie met onze ImagePerfect Evergreen media biedt de ideale duurzame oplossing voor veel toepassingen.’

Signleverancier Spandex is een wereldspeler met 22 bedrijven, waaronder ook eigen productie van media, actief in 22 landen en met 2000+ medewerkers. Het team van Daniël van Hasselt adviseert en levert vanuit Veenendaal signapparatuur, media, inkten en andere accessoires aan bedrijven in de Benelux.

Begonnen in het magazijn

Een rondje door de showroom – waar je overigens ook diverse Sign-cursussen kunt volgen onder leiding van Appcademy – toont dat je bij deze signspecialist onder meer terecht kunt voor de Canon Colorado UVgel-printer, HPlatex-printer en de Mutoh-ecosolventprinters. Vervolgens wordt ons een blik gegund in het enorme magazijn. Daar zijn dagelijks tot 20.00 uur zo’n 15 medewerkers actief om de orders te verwerken van de media- en andere materiaalbestellingen, denk aan merken als 3M, Avery Dennisson, ImagePerfect, Orafol en Arlon.

Al deze bestellingen moeten de volgende dag bij de klant bezorgd worden. Plaatmateriaal wordt vanuit de vestiging in Barneveld geleverd. Van Hasselt, die 2 jaar terug als General Manager verantwoordelijk werd voor deze vestigingen, ziet zich even terug in het magazijn. ‘Hier ben ik begonnen, in het magazijn.’ Na vele jaren Spandex volgde een aantal jaren in de signmarkt bij andere bedrijven. In 2016 keerde hij terug op het oude nest, wat recent resulteerde in de algemene leiding.

Seintje via de app

‘Ons aanbod is merkbaar interessant voor grafische bedrijven. Je ziet dat die ondernemingen hun klanten breed willen ondersteunen en ook sign aanbieden. Denk aan het printen van de “gewone” posters. Maar er kan zoveel meer, zoals labels, ingelijst canvas, vloergraphics, car- en architectural wrapping [denk ook aan de booming business van keukenwrapping, red.], print op materiaal voor lichtbakken met achtergrondverlichting, behang en banners.

Al die producten zijn op hoge snelheid te fabriceren op de Canon Colorado UVgel-printer met een constante output. Daarnaast biedt deze machine allerlei gemakken als het online wisselen van media en de remote control-app maakt dat de medewerkers bezig zijn met nuttige zaken in plaats van de hele tijd kijken of het wel goed gaat. Deze kostenefficiënte machine is bedrijfszeker en als er iets is, krijg je via de app een seintje.’

Duurzaamheid

De vraag naar duurzaam produceren op duurzame materialen komt in vrijwel elk gesprek terug. ‘Ook daarvoor is de Canon Colorado UVgel-printer de oplossing. Vooral als je het combineert met de media uit onze eigen fabriek Eikon, ImagePerfect Evergreen.’ De duurzaamheid in de Colorado zit in de UVgel-technologie. ‘Die zorgt dat je toe kan met 40% minder inkt dan bij andere technieken. En de LED UV-uitharding is een proces bij lage temperaturen dat minder energie verbruikt.’

Canon Colorado printer

Naast merken als HP, Mutoh, Summa, BubbleFree en Neolt heeft Spandex ook de Canon Colorado in het assortiment. Enkele bijzonderheden van deze rolprinter:

 • UVgeltechniek
 • Na printen (en tegelijk UVled-drogen) direct klaar voor nabewerking
 • FLX-finishingtechniek creëert glans en mat beeld tegelijk (spotvernis-effect)
 • Veel mediasoorten, ook dunne en warmtegevoelige
 • Rolbreedte tot 1625 mm, mediadikte tot 0,8 mm
 • CMYK met een groot kleurspectrum, dankzij UVgeltechniek
 • Sinds april 2023 ook witte inkt toepasbaar
 • 1800 dpi
 • Snelheid tot 159 m2 per uur
 • Certificaat voor milieuvriendelijk gebruik

Van Hasselt vertelt ook over de inzet bij de gehele Spandex-organisatie zoals bij Eikon. ‘In onze fabriek Eikon in Lancaster maken we ImagePerfect EverGreen, op dit moment het meest sustainable product qua printmedia en snijfolies die in de markt verkrijgbaar zijn.’

Alles onder de loep

Kan het nog duurzamer? ‘Ja, want het gaat verder dan alleen de bekende PVC-vrije folies. We hebben een allesomvattende Spandex-aanpak gericht op footprintreductie en optimaliseren van duurzaamheid.’ Daniël noemt enkele voorbeelden: ‘Al het benodigde materiaal komt uit Europa, bij de verpakking is de kartonnage niet gebleekt, de opdruk is op water gebaseerde inkt, en het plastic in de doos is afbreekbaar. Zo doorloopt het bedrijf zo’n proces nauwlettend, aangevuld met lokale inzet. Bovendien transporteren wij via DHL, dat werkt volgens het GoGreen-concept.’ Het lijkt erop, dat alleen niets doen duurzamer is.

De FLX-finishingtechniek in de Canon Colorado creëert indien gewenst glans en mat beeld tegelijk (spotvernis-effect). Vernis of andere extra’s zijn hiervoor niet nodig. Een druk op de knop volstaat.

Veredelingseffect

Naast efficiency en duurzaamheid is er nog een interessant aspect. De Colorado UVgel-printer heeft – als je de machine van bovenaf bekijkt – 2 bewegende ‘wagens’: één brengt inkt aan en de ander droogt. En de samenwerking tussen die 2 ‘wagens’ kent een heel bijzondere toepassing. Als je print wilt voorzien van een bijzonder effect, het spotvernis-effect, dan krijg je dat met 1 druk op de knop. Natuurlijk moet je dat vanuit de order in het document weergeven als beeldelement, maar dat is het dan. Geen vernis of andere extra’s zijn hiervoor nodig. De juiste positie en bewerking door de droger creëert dat effect. Een ingenieuze optie, die door die uiteindelijke eenvoud in bediening zorgt voor extra marge.

Over Spandex

Spandex uit Veenendaal levert in de Benelux. Wist je dat deze vestiging onderdeel is van de wereldwijd opererende Spandex Group? Even wat feiten en cijfers:

 • Oorsprong als sign-apparatuurleverancier ruim 40 jaar terug in het VK
 • Nam in al die jaren 20 bedrijven over
 • Startte in 1996 ook eigen productie: ImagePerfect digitale printmedia en signmaking accessoires
 • Opereert in 22 landen, van Australië, Europa tot Noord-Amerika
 • 40 logistieke centra
 • 8.000+ pakketten per dag
 • 2.000+ medewerkers

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Spandex.

Tekst: Robbert Delfos | Fotografie: Pim Ras


PRINTmatters 2 nabestellen?

Neem een proefabonnement en kies voor nazending