Abonneren  Inloggen

Eigen vermogen grafimediabedrijven neemt af

18 april 2023

GOC publiceerde eind januari een verslag van een economisch onderzoek over 2021 dat zij deed in opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche. Het biedt enkele lichtpuntjes, maar ook zorgelijke aspecten.

Kort samengevat duidt het verslag een ongelukkige samenloop van economische ontwikkelingen: stijgende inkoopprijzen, overcapaciteit aan productiemiddelen, prijsconcurrentie plus een tekort aan vakmensen. En dat in een structureel dalende markt.

Lichtpuntjes, maar ...

De onderzoeker meldt dat er ook lichtpuntjes zijn. Zo kende de grafimediabranche in 2021 relatief weinig faillissementen (4) en vrijwillige bedrijfsbeëindigingen (105). Vanuit de redactie willen wij er wel aan toevoegen dat bedrijven, gelukkig, corona-steun hebben ontvangen en uitstel van belasting hebben verkregen. Maar uiteindelijk moet te veel steun worden terugbetaald. Van de Belastingdienst weet iedereen dat die niet zo maar iets kwijtscheldt. Alleen al in de eerste maanden van dit jaar zijn er meer faillissementen gemeld dan in heel 2021.

Eigen vermogen verslechtert

Over bedrijven die niet goed draaien, zegt het rapport dat die zich richten op besparen en efficiency. Bedrijven met enig vet op de botten kiezen voor investeren in die efficiency. Maar in het rapport staat ook dat, uiteraard gemiddeld, in het jaar 2020 het eigen vermogen sterk verslechterde door het aangaan van langlopende schulden en dat deelnemingen belangrijker zijn geworden ten opzichte van resultaten uit eigen activiteiten. Op zich zou dat laatste weer een uitweg bieden aan die ondernemingen.


De uitgebreide versie van dit artikel staat in PRINTmatters nummer 2 2023.
Neem nu een proefabonnement en bestel nummer 2 na