Abonneren  Inloggen

Probo maakt de gezonde keuze de meest aantrekkelijke

3 april 2023

Elke verandering begint met een eerste stap. Of - in het geval van Probo in Dokkum - met een lokale, gezonde hap. Het eten van een vette hap, zoete snack of op het bedrijf bezorgde pizza zit er voorlopig niet in. Een intensieve samenwerking met ‘De boeren van Botmas’ zorgt in 2023 voor de broodnodige vitamientjes.

Zeker bij een volcontinu-bedrijf als Probo, waar ruim 600 werknemers veelal in ploegen werken, is ongezond eten niet ongewoon. De meegenomen boterham legt het steeds vaker af tegen een snelle snack uit de kantine automaat of dat lekkere frietje of pizza. Van het een komt het ander: snackdag is allang niet meer alleen voor de vrijdag. Zeker met alle (thuis)bezorgdiensten worden de lijnen naar ongezond eten steeds korter.

Voedingsrijk voedsel

PRINTmatters bezocht een inspirerende bijeenkomst in Brouwerij Dockum over het onderwerp ‘Vitaliteit in je organisatie’. Eén van de sprekers was Jetze Botma, samen met zijn zoon Folkert biologisch groenteteler te Engwierum, iets oostelijk van Dokkum bij het Lauwersmeer. Hij vertelde over zijn passie voor gezond eten, het verbouwen van voedingsrijk voedsel op zijn boerderij en de recent ontstane samenwerking met print- en fulfilmentpartner Probo. Op botmas.nl vinden belangstellenden onder de titel Van gezonde grond uitgebreide informatie over de aanpak en samenwerkingen met andere partijen, zoals zorgcentra.

Voedingswaarde daalde met 60%

Botma’s verhaal is mooi en waardevol. Mooi, omdat Jetze de boerderij een jaar of 10 geleden kon kopen. De boerderij waar hij als kind woonde. Zijn ouders pachtten de boerderij en bijbehorende lap grond. En waardevol, omdat hij vanuit zijn vak microbiologie begrijpt hoe je grond moet behandelen om optimaal voedzaam voedsel te produceren. Eén van zijn opmerking in een gesprek voorafgaand aan de presentatie blijft de redacteur voor altijd bij, namelijk dat de 250 gram groenten die de overheid adviseert dagelijks te eten, de helft zou kunnen zijn als de voedingswaarde van aardappelen en groenten weer zo zou worden zoals die in de jaren ‘60 en ‘70 was. Volgens een onderzoek van Geigy ( Zwitserland ) is in de gemeten periode 1985/1996/2002 de voedingswaarde van groenten en fruit met gemiddeld 60% gedaald.

Oorzaken daling voedingswaarde

Er zijn meerdere oorzaken die deze achteruitgang in de hand werken: - gebruik van kunstmest waardoor akkergronden uitgeput raken; - planten moeten sneller groeien zodat men vaker kan oogsten; - langdurige opslag en transport van groenten en fruit waardoor waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Bovendien is het microbioom qua variëteit afgenomen, doordat ons eten langer houdbaar is gemaakt (door invriezen, pasteuriseren en steriliseren). Onze overgrootouders hadden 50.000 bacteriesoorten in de darmen, wij nu slechts 25.000. Grote veranderingen in korte tijd.

Vitaliteit

Volgens Jordy de Jong, die bij zowel de brouwerij waar het event plaatsvond als bij Probo actief is als marketeer, wordt er bij Probo bewust ingezet op vitaliteit. Daarbij wordt getracht de nieuwe generatie -het personeel bij Probo is gemiddeld rond de 30 jaar- mee te nemen van bewustwording naar gedragsverandering. De Jong: ‘Gezonde voeding is voor Probo een belangrijke pijler binnen vitaliteit. Door de samenwerking met Botmas willen we de keuze voor gezonde voeding gemakkelijk en aantrekkelijk maken voor medewerkers. Het gaat hierbij om een concreet programma, waarbij het personeel eerst 27x een gezonde maaltijd gratis kan krijgen. Een gezonde pitstop, met krachtvoer voor je avonddienst. Daarna volgt de feedback waarbij we mensen vragen naar het effect dat zij ervaren. Wat betekent het voor je concentratie of creativiteit? Na hoeveel tijd heb je weer trek? Wat doet het met je?’

Foto: Kaylee Burger, namens botmas.nl

Abonnement op PRINTmatters

De uitgebreide versie van dit artikel staat in PRINTmatters nummer 2 2023.

Neem nu een proefabonnement en ontvang altijd als eerste de complete verhalen