Abonneren  Inloggen
Van onze partner KYOCERA Document Solutions

‘Een printer koop je nooit op één pluspunt, je kijkt altijd naar het totaalpakket’

21 februari 2023

Ipskamp Printing kocht onlangs twee inkjet kleurenprinters van Kyocera. De TASKalfa Pro 15000c geeft de boekenproducent uit Enschede optimale flexibiliteit: zelfs de kleinste oplagen zijn hiermee rendabel te produceren. Daarnaast biedt deze losbladprinter milieu- en kostenvoordelen (besparingen op inkt, energieverbruik en CO2-uitstoot). We spraken met operationeel manager Peter Wientjes en business unit manager Kim van der Hoek. ‘Kyocera heeft een dijk van een machine in de Europese markt neergezet.’

Ipskamp Printing is helemaal toegespitst op de productie van boeken met een oplage van 1.000 tot pakweg 25, met uitschieters naar 2 exemplaren. Vanaf ongeveer 1.000 exemplaren is offsetdruk rendabeler. Het bedrijf print zelf alleen nog digitaal, tot voor kort alleen in rotatie-inkjet en losblad op Canon Pro Stream en I300 machines, en bij enkele veeleisende, glossy papiersoorten in tonerdruk. Begin 2023 werd fors geïnvesteerd in twee inkjet kleurenprinters.

Wientjes over deze strategische move: ‘De trend naar oplageverkleining zet door. Wij zochten daarom naar een machine waarmee je ook in kleine oplagen – zelfs een oplage van één exemplaar – rendabel te printen, mét behoud van onze huidige hoge kwaliteit. Bovendien hadden we behoefte aan capaciteitsuitbreiding. De Kyocera TASKalfa Pro 15000c bleek het best bij deze ambities aan te sluiten. Het machine-instelproces is bij deze losbladprinter kort vanwege alle automatische presets. Er hoeft nauwelijks handmatige bestandcontrole meer plaats te vinden; je kunt dus snel gaan printen. Zo maakt een TASKalfa Pro bijvoorbeeld ook een aantal papierprofielen aan, waardoor de machine automatisch papier inlaadt en intern kalibreert. Kyocera communiceert een machine uptime van zelfs 98%; we gaan het meemaken. Een andere belangrijke vereiste waarin deze machine voorziet is de gecombineerde functionaliteit van zwart- en kleurendruk.’

De Kyocera TASKalfa Pro 15000c, de duurzame inkjet-kleurenprinter van Kyocera. Deze kwalitatieve en energiezuinige productieprinter werkt op het normale 2020V-netwerk: er is dus geen krachtstroom, perslucht en afzuiging nodig.

Duurzaamheid

De Kyocera TASKalfa Pro 15000c ondersteunt ook optimaal een duurzame productie, wat zich uit in significante besparingen in CO2-uitstoot, inkt en energieverbruik. Ipskamp Printing vindt duurzaamheid essentieel, zo benadrukt Wientjes: ‘Wij geloven dat iedereen duurzame stappen wil zetten. Maar voor iedereen is die duurzame stap anders. Eigen drijfveren bepalen welke stap het beste past. Vanuit deze filosofie keken wij naar deze machines. De geringe uitstoot en de te behalen rendementen bieden ons nog meer kansen om producten verder te verduurzamen, én om klanten ervan bewust te maken dat wij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.’

Definitieve keus

Terug naar januari 2022. Niets wees er destijds op dat nauwelijks een jaar later deze 2 Kyocera-machines hun opwachting zouden maken. Wientjes: ‘Een jaar geleden kwam Jurrien Blom van AB DocSolutions – de dedicated partner van Kyocera Inkjet in de Nederlandse markt – hier vol grootspraak binnenlopen: “Ik heb een machine die hier aan het einde van dit jaar staat.” Als iemand zó binnenkomt, schiet ik hem eerst af. Tuurlijk joh, gaan we doen. En ik wás ook sceptisch, want ik wist dat er in de markt voor losbladprinters niets stond dat kwalitatief bij ons paste. Maar begin februari belde Jurrien weer. Of ik hem wat bestanden kon sturen, zodat hij kon laten zien wat ze kunnen. Prima natuurlijk.

Binnen 4 dagen hadden we de prints binnen. Leuke verkooptruc, dat was mijn eerste gedachte. Wij schoten de prints direct af. De kwaliteit was nog niet goed genoeg, er werd bijvoorbeeld achtergrondruis mee geprint. Bovendien zaten wij intern zelf nog in de beginfase: wat hebben wij nodig om onze scope te verbreden en welke capaciteit en papiersoorten horen hier bij? Jurrien gaf aan dat Kyocera de machine doorontwikkelde en nadat Kyocera een machine-update had doorgevoerd, stuurden wij nieuwe bestanden op. Het was toen augustus. De afdrukresultaten waren nu aanzienlijk beter; de grootste beperking was het aantal papiersoorten waarop kon worden gedrukt. Wij stuurden Kyocera vervolgens samples van de papiersoorten waarop wij drukken. Nieuwe verbeteringen namen al snel ook op dit gebied de meeste beperkingen weg. Zo kwamen we eind 2022 tot de conclusie dat de TASKalfa Pro 15000c inmiddels een uitstekende machine voor ons is. We leven bij dit interview nog in januari: ik verwacht dat de beide Kyocera-printers hier al over enkele weken staan.’

Rendabele oplages

Serieuze marktgroei ligt in het verschiet, want de twee nieuwe inkjet kleurenprinters vergroten het marktbereik van Ipskamp Printing, zo licht business unit manager Kim van der Hoek nader toe: ‘Veel van onze zakelijke klanten hebben de wens om on demand te laten printen, met een lage oplage. Zo voorkomen ze voorraden en bestellen ze alleen die boeken die ze al verkocht hebben of zeker zullen verkopen. Ook in de groeiende selfpublishing markt neemt die behoefte aan flexibiliteit toe: mensen die in eigen beheer een boek uitgeven en verkopen, willen geen risico’s lopen om met onverkochte voorraden te blijven zitten. Met onze nieuwe machines kunnen wij hier optimaal op inspelen. Door de extreem korte insteltijden kunnen wij mogelijk al binnen een jaar toewerken om een oplage van 1 exemplaar te produceren.’

Optelsom

De optelsom van allerlei voordelen maakt de keuze voor Kyocera tot een logische stap. Wientjes: ‘Zakelijk kun je nooit een printer kopen op één pluspunt, je kijkt altijd naar het totaalpakket. In ons geval: de vergroting van onze toegevoegde waarde en marktbereik, een nog duurzamere productie, en lagere productiekosten bij gelijkblijvende kwaliteit.’

Scan de QR-code of klik hier en ontvang een pakket printvoorbeelden

Ipskamp Printing ziet de verdere samenwerking met Kyocera met vertrouwen tegemoet. ‘Als jij als machinefabrikant in slechts één jaar tijd zulke grote stappen kunt zetten om de kwaliteit te leveren die kritische klanten van ons verlangen, dan zit er nog veel in het vat om de productie verder te optimaliseren. Kyocera heeft een dijk van een inkjet printer in de Europese markt gezet, terwijl hun marktaandeel als nieuwkomer in dit productiesegment klein was. Met de kennis die ze hebben opgebouwd, denk ik dat Kyocera snel verdere voortgang zal boeken. Ik denk dan aan automatisering qua koppeling van deze productieprinter aan nabewerkingsprocessen. In ons geval praat je over het complete pakket aan boekbindtechnieken. Ipskamp Printing ziet deze inline finishing als de volgende stap om onze kwaliteit, snelheid en leverbetrouwbaarheid op een nog hoger plan te brengen.’

Interesse? Scan de QR-code!

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over de mogelijkheden van de Kyocera TASKalfa 15000c voor uw organisatie? Scan de QR-code of klik hier en ontvang een pakket printvoorbeelden.

Tekst: Wim Danhof | Fotografie: Pim Ras


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters