Abonneren  Inloggen

Overwegingen voor mooie en bruikbare boeken

20 februari 2023

In een tijd waarin “digital first de norm is geworden, blijken we met z’n allen meer en meer ontspanning te zoeken in boeken. Een mooie ontwikkeling, want van boeken leer je meer, onthoud je beter en het ontspant. Als boekenmakers merken we dat grafische bedrijven het ook leuk vinden om voor klanten boeken te maken. Leuk, maar ook soms lastig. Er komt immers veel kijken bij het maken van een boek dat niet alleen inhoudelijk, maar ook qua uitvoering aansluit bij het gebruik.

Op het formaat van een boek heb je lang niet altijd invloed. Soms mag je al vroegtijdig meedenken over een productie, terwijl je net zo vaak een kant-en-klaar document op je bureau krijgt. Toch heb je ook dan de kans om met een goed advies te komen voor een mooi en goed bruikbaar boek.

Overweging: gramgewicht en papiertype

Doordat gestreken papier veel meer coating heeft ten opzichte van papiervezel voelt dit stugger aan. Algemeen geldt dat een gestreken papiersoort vergeleken met een ongestreken soort minder makkelijk openligt. Heb je boek met een geringe omvang, maar wil je toch volume? Kies dan voor een opdikkende soort. Bij een leesboek is romandruk daarvoor een mooie optie. Met een opdikking rond de 1,95 heb je bijna de dikte van vier pagina’s per twee pagina’s. Als er ook foto’s gebruikt worden, dan is dit papiersoort niet erg geschikt, maar ook in de gestreken soorten zijn er meerdere kwaliteiten met hoge opdikkingsgetallen waardoor je met een lager gramgewicht toch tot een serieuze dikte kunt komen.

In de uitgebreide versie van dit artikel (in PRINTmatters magazine 1 van 2023) deelt Ivo Hoytink nog een aantal overwegingen die van belang zijn bij de keuze van een uitvoering die aansluit bij het gebruik van het boek.