Abonneren  Inloggen

Moderne ‘flessenpost’ stimuleert web-to-print

9 februari 2023

Het gaat om een moderne flessenpost, een soort tijdcapsule, vertaald naar een web-to-print oplossing. We hebben het over Books To The Future, het online platform van ondernemer en uitgever Coen Borgman. Doelen, dromen, voorspellingen en verwachtingen van mensen worden vastgelegd in een boek.

Met het nieuwe initiatief wil hij mensen op een positieve manier vooruit laten kijken. Hun doelen, dromen, voorspellingen en verwachtingen worden vastgelegd in een boek, dat ze naar zichzelf of naar een dierbare sturen op een zelfgekozen moment in de nabije toekomst.

Je eigen toekomstboek samenstellen

Aan de hand van 24 positieve, vaak grappige maar toch ook diepgaande vragen over de toekomst die je online invult, stel je je eigen toekomstboek samen. Dit ontvang je vervolgens op een datum naar keuze binnen nu en een jaar. Na ontvangst van het boek in de toekomst volgt een moment van reflectie: welk doel is gehaald en welke verwachting of voorspelling is uitgekomen?

Start-ups

‘Het lijkt kort, maar in een jaar kan er ontzettend veel gebeuren,’ zegt Borgman. De van oorsprong Twentse ondernemer verdiende zijn sporen de afgelopen jaren in het uitgeefvak. Na zijn studie Nederlands aan de Universiteit in Amsterdam ging hij aan de slag bij het platform Tenpages.com, de crowdfundingsite voor boeken van beginnende auteurs. ‘Dat heeft het innovatieve in mij aangewakkerd. Daarna heb ik altijd bij vernieuwende start-ups in het uitgeefvak gewerkt.’

Hoe werkt het?

Het idee dat later Books To The Future werd, was al een tijdje sluimerend op de achtergrond aanwezig. Met een klein team van freelance professionals en met behulp van eigen middelen ging Borgman aan de slag: op 1 november vorig jaar ging Books To The Future met een soft launch de lucht in. Hoe het werkt? ‘Eerst kies je een boekproduct en vult je naam en die van je eventuele schrijfpartner in,’ legt Borgman uit. ‘Vervolgens selecteer je de gewenste printkwaliteit en kiest een bezorgdatum in de toekomst, waarna je kunt beginnen met het schrijven van je eigen boek door de vragen te beantwoorden.’

4 boekproducten beschikbaar

Op dit moment zijn 4 boekproducten verkrijgbaar: een boek voor jezelf (Ik naar de Toekomst), één die je met vrienden kunt maken (Vrienden naar de Toekomst), één die je samen met je geliefde kunt samenstellen (Wij naar de Toekomst), en één die je met je kind kunt invullen (Jij naar de Toekomst). De vragen in de boeken zijn bedacht door schrijver en dichter Else Kemps, de jongste winnaar ooit van de prestigieuze Turing Gedichtenwedstrijd.

Abonnement op PRINTmatters

De uitgebreide versie van dit artikel staat in PRINTmatters 1 2023.

Neem nu een abonnement op het blad en voorzie je zelf altijd als eerste van de complete verhalen