Abonneren  Inloggen

Test: een ieder wordt geacht de wet te kennen

28 oktober 2022

Iedereen moet zich aan de wet houden en wordt geacht ‘de wet’ te kennen. Dit is een rechtsbeginsel dat voor iedereen geldt. Bij overbekende regels is dat geen probleem. Dat stelen niet mag weet iedereen. En ook dat je de schade moet vergoeden als je iets kapot maakt van een ander.

Dat iedereen de wet moet kennen is een mooi uitgangspunt, maar niemand kent de inhoud van alle wetten, zelfs juristen niet. Dat hoeft gelukkig ook niet. Bedoeld wordt dat je de wet dient te kennen die op jou onder de gegeven omstandigheden van toepassing is. Wie gaat vissen, zal bijvoorbeeld moeten weten aan welke vereisten sportvissers moeten voldoen. Maar zelfs die eis is voor veel mensen een brug te ver. Denk aan een arbeidsovereenkomst. Als iedereen met een arbeidsovereenkomst op de hoogte zou moeten zijn van alle ins en outs van het arbeidsrecht, dan waren er geen arbeidsrechtjuristen, onder wie ik zelf, nodig.

Bovendien is het recht geen statisch geheel en vaak afhankelijk van de situatie, het is geen wiskunde. Daarnaast verandert de wet, of de interpretatie ervan door rechters, voortdurend, bijvoorbeeld omdat de maatschappelijke opvattingen veranderen. De praktijk laat zien dat de regels van het arbeidsrecht soms complex zijn. Een verkeerde inschatting is zo gemaakt en levert ongemakkelijke of ongewenste situaties op, die soms slechts met veel (financiële) pijn en moeite opgelost kunnen worden.

Hoe goed ken jij de wet? Een kleine test:

  1. Heeft een werknemer recht op een transitievergoeding als hij na drie dagen tijdens de proeftijd wordt ontslagen?
  2. Je medewerker functioneert al lange tijd slecht. Hoe groot is de kans dat het UWV jouw wegens disfunctioneren ingediende ontslagaanvraag honoreert?
  3. Mag de werkgever in het getuigschrift altijd eerlijk vermelden hoe goed of slecht de werknemer heeft gefunctioneerd?
  4. Kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds worden opgezegd?
  5. Kan de werkgever de arbeidsovereenkomst met een werknemer tijdens de proeftijd opzeggen als deze ziek thuis is?

Benieuwd naar de antwoorden? Die staan hieronder. Alles goed? Top! Niet alles goed? Wees gerust, je bent de enige niet. Er wordt immers volop geprocedeerd over allerlei arbeidsrechtelijke kwesties. Dat blijkt wel uit de zaken die ik beschrijf in mijn columns voor dit magazine. Arbeidsrecht kan lastig zijn dus aarzel niet om tijdig contact met mij op te nemen voor hulp of advies.

Scan de code om een e-mail te sturen

Meer weten?

Neem contact op met Margreeth Colenbrander via 020-5435688 of m.colenbrander@dienstencentrum.com.

Antwoorden: 1. Ja, het gaat dan natuurlijk wel om een heel klein bedrag. 2. Die kans is nul want in geval van disfunctioneren is alleen de kantonrechter bevoegd. 3. Nee, alleen als de werknemer dat wil. 4. Nee, tenzij in de arbeidsovereenkomst een tussentijds opzeggingsbeding staat. Een beëindiging in onderling overleg is natuurlijk wel mogelijk. 5. Ja, dat kan.


Dit artikel wordt je aangeboden door Dienstencentrum. Het verscheen eerder in PRINTmatters 6. Wil je PRINTmatters Magazine ook ontvangen?

Neem een abonnement