Abonneren  Inloggen

Sappi verkoopt drie Europese grafisch papier fabrieken

3 oktober 2022

Sappi Limited heeft een overeenkomst gesloten met AURELIUS Investment Lux One S.à.r.l. met betrekking tot de verkoop van de Maastricht Mill in Nederland, de Stockstadt Mill in Duitsland en de Kirkniemi Mill in Finland, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Steve Binnie, CEO van Sappi Limited: ‘We zijn erg blij dat we overeenstemming hebben bereikt met AURELIUS om het eigendom van de drie fabrieken over te nemen. Hoewel ze niet langer passen in de portefeuille van Sappi, zijn het sterke troeven met goede mensen. De beslissing om deze fabrieken te verkopen volgt op een gedetailleerde en grondige strategische evaluatie door Sappi in lijn met de strategische focus van onze groep Thrive25. Dit omvat het verminderen van de aanwezigheid in het grafisch papiersegment en het uitbreiden van Sappi's aanwezigheid in segmenten zoals verpakkings- en speciaal papier, pulp en biomaterialen. Recente investeringen in onze Zuid-Afrikaanse, Amerikaanse en Europese bedrijfsonderdelen tonen deze prioriteit aan.’

De verkoop wordt naar verwachting begin 2023 afgerond

Sappi heeft van meerdere partijen biedingen ontvangen. De raad van bestuur van Sappi heeft ingestemd met het bod van AURELIUS, een pan-Europese multi-assetmanagergroep. Aan de verkoop zijn diverse standaard opschortende voorwaarden verbonden. De verkoop wordt naar verwachting in het eerste kalenderkwartaal van 2023 afgerond, als aan al deze voorwaarden is voldaan. Ook zal een overgangsovereenkomst voor dienstverlening worden gesloten om een ​​soepele overgang van de bedrijven tussen partijen te waarborgen.

De ondernemingswaarde van de verkoop bedraagt ​​circa € 272 miljoen. De vergoeding bestaat uit contante opbrengsten en ingehouden vorderingen (€ 212 miljoen) en ingehouden verplichtingen (€ 60 miljoen).

De papierfabrieken die bij de verkoop zijn inbegrepen:

  • Sappi Maastricht Mill produceert 260.000 ton per jaar (tpa) gecoat houtvrij papier en karton, voornamelijk verkocht aan drukkerijen en verwerkers van verpakkingen wereldwijd.
  • Sappi Stockstadt Mill is een geïntegreerde pulp- en papierfabriek in Duitsland, die 145.000 ton pulp produceert. Dit wordt gebruikt voor de productie van 220.000 ton gecoat en ongecoat houtvrij papier, voornamelijk verkocht op de Europese printmarkt.
  • Sappi Kirkniemi Mill is een geïntegreerde pulp- en papierfabriek in Finland, die 300.000 ton gebleekte mechanische pulp produceert. Dit wordt gebruikt voor de productie van ongeveer 750.000 ton van een verscheidenheid aan gecoate mechanische papiersoorten die wereldwijd in de gedrukte publicatie-industrie worden gebruikt.

Het volledige bericht is hier te lezen.

Foto credit: Sappi


Geen nieuws missen? Schrijf je in voor de PRINTmatters nieuwsbrief.