Abonneren  Inloggen

3 vragen aan: Bram Hensen van Drukkerij Hensen Foliedrukkers BV

26 september 2022

In deze rubriek vertelt een expert uit de grafimedia-branche aan de hand van drie vragen meer over het vak. In deze eerste editie: drie vragen aan Bram Hensen van Drukkerij Hensen Foliedrukkers.

Portret van Koning Bhumibol van Thailand.

Wat is het meest bijzondere dat je op het gebied van veredeling gemaakt hebt?

‘Samen met onze klant en partner Royal Joh. Enschedé hebben wij in het verleden een portret mogen maken van Koning Bhumibol van Thailand. Dit portret werd op een veiling voor het goede doel gebruikt. Wij hebben dit in samenspraak met Royal Joh. Enschedé en onze stempelmaker Repro Hermans, uit mogen voeren in 22 karaat goudfolie. Op basis van een aangeleverde foto is de programmeur van de stempelmaker aan de slag gegaan en dat heeft geresulteerd in een schitterende 3D vertaling van de preegstempel. Gezien de complexiteit van de preegvorm, het werken met zeer kostbaar en delicaat 22 karaat goudfolie in combinatie met de hoge verwachtingen van de eindklant, was dit een project wat mij het meest is bijgebleven in de afgelopen jaren. Daarnaast is het natuurlijk zo dat alle soorten drukwerkveredeling een extra dimensie aan drukwerk toevoegen, waardoor eigenlijk alle opdrachten die wij maken in foliedruk, preeg of een combinatie daarvan bijzonder zijn. Daardoor zijn wij in de gelukkige omstandigheid om elke dag bijzondere projecten te mogen maken, samen met onze klanten.’

Van welke ontwikkeling in de grafimedia-industrie verwacht jij veel in de toekomst?

‘Binnen de veredelingsbranche verwacht ik veel van het verduurzamen van de folieproductie. Naast het produceren op steeds dunnere dragers, waardoor minder materiaal gebruikt wordt, lopen er inmiddels bij diverse folieleveranciers pilots om gebruikte folie in te zamelen, te recyclen en opnieuw te gebruiken. Gezien de wereldwijde behoefte om te produceren met een zo klein mogelijke footprint, biedt dit mogelijkheden om daar nog verantwoorder mee om te gaan. Overigens is het altijd al zo geweest dat warmdrukfolie, aangebracht op papier/karton zonder problemen te recyclen is in de papierstroom, maar nu ontstaat dus ook de mogelijkheid om de foliedrager beter te recyclen. Waardoor foliedrukken een nog lagere footprint krijgt met een hoge toegevoegde waarde.’

Waar ben je trots op binnen jouw bedrijf?

‘Het meest trots ben ik op de vakmensen binnen ons bedrijf die vaak al vele jaren bij ons in dienst zijn, zonder hen zouden we niet in staat zijn om kwalitatief hoogstaande producties te maken. Foliedruk is nu eenmaal geen exacte wetenschap, en om het beste resultaat te kunnen krijgen, heb je echt ervaren vakmensen nodig met fingerspitzengefühl.’

Het machinepark bij Drukkerij Hensen Foliedrukkers BV

Geen nieuws missen? Ontvang de wekelijkse PRINTmatters nieuwsbrief!