Abonneren  Inloggen

PostNL viert heropening Paleis Het Loo met speciale postzegels

17 augustus 2022

Na een renovatie van ruim vier jaar verwelkomt Paleis Het Loo weer bezoekers in de volledig vernieuwde vertrekken. PostNL viert de feestelijke heropening van het museum met een majesteitelijk postzegelvel. Daarmee krijg je een inkijkje in de persoonlijke vertrekken van vorstinnen die door de eeuwen heen in het paleis woonden en werkten.

Gisteren ontving de algemeen directeur van Paleis Het Loo, Michel van Maarseveen, het eerste exemplaar van de speciale uitgifte uit handen van Stephan van den Eijnden, commercieel directeur van PostNL Mail. Het postzegelvel is ontworpen door Anne Schaufeli en Huub de Lang van studio026 uit Velp. Hun ontwerp neemt je mee in de geschiedenis van het paleis aan de hand van de vertrekken van vorstinnen die tijdens drie eeuwen hof- en buitenleven in Apeldoorn een belangrijke rol hebben gespeeld.

Vorstinnen in de hoofdrol

Het postzegelvel telt tien zegels waarop vijf koninklijke vertrekken zijn te bewonderen: de bedkamer van Mary Stuart, de toiletkamer van Sophie van Württemberg, de zitkamers van Emma van Waldeck-Pyrmont en van Wilhelmina van Oranje-Nassau en de slaapkamer van Juliana van Oranje-Nassau. Schaufeli licht hun keuze toe: ‘Van elk hebben we een vertrek gekozen zoals dat in het paleis is te bezichtigen. Met de inrichting uit hun tijd. Juliana bijvoorbeeld heeft er als kind gewoond, later niet. Daarom is er alleen een slaapkamer van haar te zien.’

Persoonlijke details

Aan elke vorstin zijn twee postzegels gewijd: naast de overzichtsfoto staat van ieder vertrek ook een bijzonder detail in de kijker. De afgebeelde details zijn een bloemhouder (Mary), een spiegel (Sophie), een pendule (Emma), een tafelstuk (Wilhelmina) en een koffer (Juliana). De overzichtsfoto en detailfoto staan afwisselend boven en onder elkaar, waarbij ieder object iets vertelt over de persoonlijkheid van de bewoners. Zo vertelt Anne Schaufeli: ‘Mary was bijvoorbeeld dol op Delfts aardewerk, met name op grote tulpenvazen. De bloemhouder op de postzegel staat prominent in haar bedkamer.’

Opvallende vormentaal

Ontwerpersduo Schaufeli en De Lang van studio026 lieten zich voor het ontwerp inspireren door de rijkdom van de paleisinrichting, met de vele kleuren, ornamenten en patronen. Uit elke kamer gebruikten ze een patroondetail als inspiratie om de postzegels hun vorm te geven. De patronen zijn grafisch in de postzegels verwerkt als uitsneden van de foto’s, waardoor je door de prachtige vormentaal van het paleis heen naar de details kijkt.

Drie eeuwen geschiedenis

Paleis Het Loo werd in 1686 oorspronkelijk gebouwd als zomerverblijf voor stadhouder Willem III en zijn echtgenote prinses Mary Stuart. Toen het echtpaar in 1689 koning en koningin werd van Engeland, Schotland en Ierland bouwden ze het uit tot een weelderig paleis dat een koningspaar waardig was. Tot 1975 bleef Paleis Het Loo in gebruik als zomerverblijf en werkpaleis voor opeenvolgende generaties uit het Huis Oranje-Nassau. Daarna werd het ingericht als museum. Tussen 2018 en april 2022 was het paleis gesloten voor publiek en onderging het een grondige renovatie die de historische vertrekken volledig in ere heeft hersteld. Onder het voorplein gaat de verbouwing intussen verder. Die uitbreiding van het museum is klaar in 2023.

Openingstijden Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de zomervakantie is het paleis ook op maandag open. Tot 18 augustus vormt het paleis het toneel voor de Prinsen- en Prinsessendagen, een sprookjesachtig verkleedfeestje voor de jongste bezoekertjes.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Paleis Het Loo telt tien persoonlijke postzegels in tien verschillende ontwerpen, met de waarde aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 16 augustus 2022 uitsluitend verkrijgbaar via de webshop en bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.