Abonneren  Inloggen

Droogte op de Veluwe: zorgen over grondwateronttrekking papierfabriek

16 augustus 2022

Gisteren besteedde televisieprogramma EenVandaag aandacht aan de droogte op de Veluwe. Daarbij kwam ook papier- en kartonfabriek Parenco in Renkum ter sprake, waar volgens het programma per jaar ruim 5 miljard liter grondwater gebruikt wordt voor de productie van papier en karton.

Daarmee zou Parenco na TataSteel en D.S.M. de derde industriële grootverbruiker van grondwater van Nederland zijn. Omwonenden maken zich zorgen en willen dat de papierfabriek water uit naastgelegen rivier de Rijn gaat gebruiken. In de uitzending zegt hydroloog Gé van den Eertwegh dat volgens hem momenteel door het bedrijf onderzocht wordt hoe de watervoorziening kan worden aangepast aan het Rijnwater. Parenco heeft zelf niet in de uitzending gereageerd. Provincie Gelderland heeft in een schriftelijke reactie aangegeven ‘na de zomer te zullen reageren op de zorgen van de omwonenden’.

Foto: stockfoto. Lees het volledige artikel van EenVandaag hier.

Update: De redactie van PRINTmatters heeft Parenco gevraagd naar hun visie op dit onderwerp en verwacht dit artikel binnenkort te kunnen uitbreiden met de reactie van het bedrijf.