Abonneren  Inloggen

Duurzame inzetbaarheid loont echt!

29 juli 2022

Onlangs ben ik 54 geworden. Al 16 jaar ga ik elke dag met plezier naar mijn werk, bij dezelfde werkgever. Ik ben een geluksvogel en hoop dat nog lang te blijven. Voor het dienstencentrum hangt dat ook af van mijn duurzame inzetbaarheid.

Er verandert veel in onze bedrijfstak. Techniek, digitalisering, functies verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe. Er is sprake van sterke vergrijzing en ontgroening van de samenleving. We worden gemiddeld steeds ouder en gezonder, waardoor we langer pensioen en AOW krijgen. De gemiddelde leeftijd van de werknemer stijgt: in onze sector boven de 50. En er is weinig instroom van jongeren. Daardoor neemt de aandacht voor de (oudere) werknemer toe. Ondernemers krijgen in toenemende mate te maken met vraagstukken als: hoe kunnen (oudere) werknemers gezond en effectief aan het werk blijven, maar ook: welke gevolgen hebben de snelle technologische en economische veranderingen voor functies van medewerkers en vraagt dit om andere vaardigheden en competenties voor de (nabije) toekomst?

Duurzame inzetbaarheid

Bij duurzame inzetbaarheid draait het erom dat mensen blijven beschikken over de mogelijkheden om, met behoud van gezondheid en welzijn, tot aan hun pensioen te blijven werken. Dat is een verantwoordelijkheid van werkgever én werknemer. Daarmee past duurzame inzetbaarheid bij een toekomstgerichte organisatie en gaat dit vooral over “gezond en veilig werken” en “goed werkgeverschap”. Wat betekent dat concreet? Simpel: wij moeten veranderen, meebewegen, meegroeien met en in de organisatie. Onszelf ‘verbreden’, in ons werk en in ons denken. Dat is niet makkelijk, maar we weten dat bedrijven die een actief beleid voeren op duurzame inzetbaarheid, daar direct van profiteren, doordat medewerkers meer plezier hebben in het werk, minder ziek en productiever zijn en beter voorbereid op (snelle) veranderingen. Kortom: duurzame inzetbaarheid loont echt. Ik weet het als geen ander. Deed ik 15 jaar geleden vooral interne projecten en aansturing van het secretariaat, inmiddels ben ik adviseur voor zowel HRM, Arbo en (sinds dit jaar) Milieu. Als ik niet bereid was geweest om te leren en mee te veranderen met de organisatie, dan had ik nu waarschijnlijk niet meer bij het Dienstencentrum gewerkt.

Subsidie A&O Fonds

Weet u wat nog leuker is? De overheid betaalt mee aan verandering naar duurzame inzetbaarheid! De regeling wordt uitgevoerd door het A&O fonds Grafimedia onder de naam Create your future en de subsidie kan oplopen tot 65%. Kortom, maak de verandering. Zie het niet als de Mount Everest, maar als de Utrechtse heuvelrug: ook zonder ervaring niet onmogelijk om te beklimmen, maar met een (ja, ja, ik heb ‘m inmiddels ook) elektrische fiets kom je een heel eind!

Dit artikel werd geschreven door Eva Bouwman en wordt je aangeboden door Dienstencentrum. Neem voor meer informatie contact op met Eva Bouwman, adviseur HRM, Arbo & Milieu, via e.bouwman@dienstencentrum.com.