Abonneren  Inloggen

Koenig & Bauer maakt zich onafhankelijk van pijpleiding aardgas

15 juli 2022

Met het oog op een dreigend gastekort heeft fabrikant van drukpersen Koenig & Bauer de afgelopen maanden intensief gewerkt aan het onafhankelijk worden van pijpleiding-gas. Als gevolg van deze inspanningen zal het voorheen voor de productie benodigde procesgas eind juli 2022 volledig zijn vervangen. Daarnaast zal per 1 september 2022 de brandstofvoorziening voor verwarmingsenergie op de grote productielocaties worden aangepast.

Door aanpassing van de infrastructuur wordt pijpleiding-gas zo voor aanvang van het stookseizoen vervangen door een energiemix bestaande uit onder meer LPG, stookolie en stadsverwarming. Als gevolg van een beperkte gasvoorziening zijn ook onvoorziene schommelingen in het elektriciteitsnet niet uit te sluiten. Koenig & Bauer heeft daarom mobiele noodstroom-aggregaten (NEA) met hoge capaciteit aangeschaft die naar behoefte kunnen worden ingezet. Dit betekent dat de eigen productie van Koenig & Bauer in alle Europese fabrieken grotendeels veilig is gesteld, zelfs in het geval van een stopzetting van de Russische gaslevering.

Koenig & Bauer meldt dat het ook blijft werken aan duurzame energieconcepten, een inspanning die was begonnen vóór de gespannen leveringssituatie. Het overkoepelende doel is langdurige onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen en maximale zelfvoorziening, met name met betrekking tot het behalen van de door Koenig & Bauer zelf gestelde duurzaamheidsdoelstellingen en maximale weerbaarheid tegen toekomstige fluctuaties op de energiemarkten.