Abonneren  Inloggen

E-reader pas duurzamer bij lezen van meer dan twee boeken per maand

28 juni 2022

Veel mensen denken dat een e-reader duurzamer is dan het lezen van papieren boeken. Dat blijkt uit een enquête van Radar waaraan ruim 22.000 personen deelnamen. 53% van de respondenten denkt dat de e-reader het meest duurzaam is. Nog eens 35% denkt dat papieren en digitale boeken even belastend zijn voor het milieu.

Omslagpunt

Of een e-reader daadwerkelijk milieuvriendelijker is dan nieuwe, papieren boeken, hangt volgens Radar af van de hoeveelheid boeken die je erop leest. ‘De grondstoffen en het maakproces van een e-reader hebben veel meer impact op het milieu dan dat van een papieren boek. Je moet dus véél lezen: het omslagpunt ligt, het meest gunstig gezien, bij minimaal één boek per twee weken. Vanaf dat moment is een e-reader duurzamer.’ Van alle e-readerbezitters zegt nog geen 1 op de 3 (29%) zoveel te lezen.

Nieuwe papieren boeken kopen blijft populair. Tweederde van alle ondervraagde e-readerbezitters koopt óók weleens een nieuw, papieren boek om zelf te lezen. Een kwart koopt zelfs meerdere boeken per jaar. Lees hier meer over de resultaten van het onderzoek.