Abonneren  Inloggen

High Speed Inkjet heeft het tij mee

8 juni 2022

‘High Speed Inkjetdrukken vult het gat tussen enerzijds analoge druktechnieken waaronder vellenoffset en anderzijds digitaal tonerdrukken’. Dat stelde Sander Hendrix (Canon Production Printing) 24 mei tijdens de Vakdag Print & Sign in zijn presentatie “Inkjet naast offset en toner”. Een verslag.

Canon Production Printing maakt op allerlei locaties wereldwijd - waaronder Venlo - printers op basis van zowel tonertechnologie als inkjettechnologie. Canon Production Printing investeert volop in Research & Development van print, in 2021 zelfs 12% van de omzet, zo meldde Hendrix tijdens zijn introductie. Vervolgens benoemde hij tijdens zijn presentatie in het Nieuwegein Business Center drie trends op het gebied van print:

Sander Hendrix tijdens de Vakdag Print & Sign

Trend 1: de printproductiviteit moet omhoog Hendrix: ‘We zien gemiddeld steeds kortere productieruns met steeds meer personalisatie van de inhoud en kortere levertijden. Gecombineerd met toenemende personeelsschaarste betekent dit dat de productiviteit van je printoperatie steeds verder omhoog moet. Digitalisering helpt mee om die productiviteit te laten stijgen.’

Trend 2: papiertekorten en -uitdagingen We blijven herstructureringen binnen de mondiale papierindustrie zien. Zo leidt het feit dat diverse grote fabrieken hun machines voor de productie van grafisch papier ombouwen voor de productie van het lucratievere verpakkingspapier tot papierschaarste. ‘De papierbeschikbaarheid is onzeker geworden. Dat heeft ook effect op je printoperatie’, aldus Hendrix.

Trend 3: verschuiving naar nieuwe printtechnologieën Hendrix noemde als voorbeeld de Canon varioPRINT iX-series: een nieuwe inkjet productieprinter die in diverse situaties andere printtechnieken kan vervangen.

Het gat dat High Speed Inkjet volgens Canon opvult

Hendrix toonde een plaatje waarin Canon “High Speed Inkjet” heeft gepositioneerd als een techniek die uitermate geschikt is bij een runlengte tot ongeveer 5.000 stuks, en die in alle gewenste afdrukkwaliteiten kan voorzien. Een techniek als digitaal tonerdrukken is volgens diezelfde slide bij runlengtes boven 500 stuks oninteressant. Kijken we naar offset, dan is er een trend waarbij deze techniek - met hogere vaste kosten vanwege de drukplaten - bij lagere aantallen dan voorheen rendabel is. Toch is er bij een oplage tussen pakweg 500 en 1500 stuks een tussengebied waarbij High Speed Inkjet volgens Canon vaak de meest geschikte en rendabele druktechniek zal blijken. Tegelijkertijd benadrukte Hendrix dat de markt dicteert, en dat toner, inkjet en offset ieder voor zich gerespecteerde technieken zijn die een marktbehoefte afdekken. Daarbij is iedere klantvraag uniek, en daarmee elke bijbehorende gekozen printconfiguratie. Denk hierbij naast de genoemde oplage en kwaliteit aan variabelen als de (inkt)prijs, het papierformaat, de papiersoort en de vereiste levertijd.

Inkjet: een duurzame techniek

Hendrix voegde eraan toe dat Inkjet een duurzame techniek is. Zo verbruikt het printproces bij een Canon varioPRINT iX-printer volgens Canon maar 4% van de chemicaliën en 1% van de oliën vergeleken met het drukken op een offsetpers. Ook verbruikt het drukproces bij deze highspeed inkjetprinter volgens Canon ruim een derde minder chemicaliën dan liquid toner technologie. Dat voordeel wordt steeds belangrijker, gegeven toekomstige, verder aangescherpte Europese regelgeving over het gebruik van vervuilende stoffen, als onderdeel van de revolutionaire “Green Deal” van de Europese Commissie.