Abonneren  Inloggen

Finse papierfabrieken plotseling afgesneden van Russische gaskraan

23 mei 2022

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopte per afgelopen zaterdag de levering van aardgas aan Finland. Dat meldde Gazum, de groothandelaar in gas van de Finse overheid. De leveringsstop betekent extra druk op de voor Europa belangrijke productie van grafisch papier in Finland, juist nu de maandenlange staking bij de grote Finse papierproducent UPM tot een einde kwam.

Deze staking leidde dit jaar tot 750.000 ton aan gemiste grafische productiecapaciteit voor de wereldmarkt, zo maakte Alejandro Mata Lopez (analist bij Fastmarkets Risi) vrijdagmorgen bekend tijdens de conferentie “Print Matters for the Future” in Stockholm, georganiseerd door Intergraf. Daarmee was de staking een mede-veroorzaker van de torenhoge papierprijzen die de grafische industrie en haar afnemers al geruime tijd teisteren.

Als officiële reden voor de plotselinge leveringsstop noemen de Russen de Finse weigering om het geleverde aardgas in roebels af te rekenen. Finland communiceerde onlangs de wens tot NAVO-toetreding, tot grote ergernis van Rusland.

Fastmarkets Risi: “Korte termijn prijsopdrijvend effect”

We vroegen Mata Lopez in Stockholm in welke mate de plotselinge leveringsstop van Russisch aardgas opnieuw de Finse productie van grafisch papier kan frustreren, en daarmee de Europese marktsituatie rondom prijs en beschikbaarheid van grafisch papier verder zal verergeren. ‘Finland beschikt over zeven productiefabrieken voor grafisch papier, die in 2021 gezamenlijk 4 miljoen ton op de Europese markt brachten. Dat is ongeveer 11% van de totale Europese productiecapaciteit voor grafisch papier (36,6 miljoen ton in 2021). Daarnaast beschikt Finland over vijf fabrieken die verpakkingspapier produceren. Van al het gas dat Finland gebruikt komt 65% uit Rusland, maar gas vertegenwoordigt slechts 5% van het totale energieverbruik. Al dat gas gaat echter naar de industrie, voornamelijk de chemische sector en de hout- en papierindustrie. Fastmarkets Risi verwacht in ieder geval een prijsopdrijvend effect van deze Russische leveringsstop voor de komende vier tot zes weken. In die periode zullen sommige papierfabrieken overgaan op de verbranding van olie als alternatief voor het Russische gas. Daarnaast voert Finland gas vanuit Estland in. We moeten het afwachten, maar na deze kortere periode zou het effect van het wegvallen van Russisch gas op de Finse papierproductie en de Europese marktsituatie voor grafisch papier kunnen meevallen.’