Abonneren  Inloggen

Omstandigheden van Oekraïense printers en converters

20 mei 2022

Voor de oorlog had de druk- en verpakkingsindustrie in Oekraïne meer dan 100.000 mensen in dienst, waaronder 16.000 freelancers, die bij meer dan 5.000 print- en conversiebedrijven werkten. Degenen die geen schade of vernietiging hebben geleden, kunnen nog steeds werken, maar ze verloren het grootste deel van hun bestellingen en omzet. Sinds 24 februari is het leven van al deze mensen ontwricht. Velen van hen ontvangen een minimumloon of zelfs dat niet. Print Against War zorgt voor hen, betrekt hen, luistert naar hen en verzamelt wat ze nodig hebben.

Printers en converters met de hoogste nood

‘We hebben met enkele middelgrote en grote commerciële drukkers kunnen praten. Ze zijn klaar om grote printvolumes te verwerken met behulp van hun multi-color B1 en B2 formaat offsetpersen en binderijen. We ontmoetten ook verschillende digitale inlandse drukkerijen die gespecialiseerd zijn in kleine oplagen, just-in-time-delivery, binnen- en buitencampagnes, met behulp van digitale persen met vellen, grootformaatprinters en snijplotters. Naast geïntegreerde groepen kunnen verschillende kleine en middelgrote verpakkingsverwerkers bedrukte en verfraaide dozen en etiketten produceren. Sommigen hebben geïnvesteerd in state-of-the-art digitale verfraaiing en narrow-web digitale labelpersen.’ zegt Lorenzo Villa, mede-oprichter van de Meaningful Print Foundation.

Logistiek is een probleem

Door middel van directe gesprekken, opgenomen interviews en interacties in de discussiegroep, staat het Print Against War-team in contact met tientallen bedrijven, registreert hun problemen en verzamelt hun hulpvragen. De meesten van hen geven prioriteit aan het openhouden van hun bedrijf en het waarborgen van een minimumloon voor werknemers en hun gezinnen. Oekraïense drukkers en converters kunnen niet vertrouwen op binnenlandse bestellingen en export naar Rusland en zoeken partnerschappen met Europese bedrijven, waaraan ze tegen redelijke kosten drukwerk kunnen leveren. Logistiek is een probleem, maar velen zijn klaar om te produceren en te verzenden.

Enkele van de geïnterviewde bedrijven:

  • New Media is een 100% digitale printer en label converter. De eigenaar, Viktor Artyushchenko, is op zoek naar klanten en partners om roletiketten en verfraaide prints te leveren.
  • Wolf Print House is een grote, moderne offsetdrukkerij die grote volumes aankan. De oprichter, Igor Wolf, wil graag orders ontvangen om zijn apparatuur te laten draaien.
  • RBP Publishing is een boekhandelaar, uitgever en drukker. De oprichter, Rostyslav Burlaka, is wanhopig op zoek naar werk om zijn werknemers niet te verliezen.
  • SVM is een complex digitaal bedrijf dat B2B en online exploiteert en klein- en grootformaat commercieel drukwerk, verpakkingen en displays produceert. De mede-oprichter, Sergii Mamonov, is klaar om het bedrijf uit te breiden buiten de grenzen van Oekraïne.

Ontmoeten

Als je geïnteresseerd bent om deze ondernemers te ontmoeten, met ze te praten en te bespreken hoe je kunt helpen, word dan lid van de Print Against War-community, die momenteel tientallen leden over de hele wereld omvat. De groep is een privé plek om verzoeken en hulpaanbiedingen te ontmoeten en te vergelijken.

Over Print Against War

Print Against War is een non-profit initiatief dat erop gericht is Oekraïense druk- en verpakkingsbedrijven te helpen hun activiteiten voort te zetten of ondersteuning te bieden wanneer ze hun producties weer kunnen opstarten. Binnenkort zal het worden ondersteund door de Meaningful Print Foundation, beheerd en gecontroleerd door een groep gerespecteerde wereldwijde printliefhebbers.