Abonneren  Inloggen

Karton: van kamerscherm tot kattenmand

15 april 2022

Op de Olympische Spelen in Tokio sliepen duizenden sporters in bedden van karton. En het veelzijdige karakter van de papiersoort komt ook elders in het interieur tot zijn recht.

‘Mensen kijken me soms glazig aan als ik begin over stoelen van karton. Ze vinden het een beetje spannend, merk ik, en moeten soms worden overtuigd van de mogelijkheden. Karton is juist heel sterk en meer dan een simpele bananendoos. Veel meer. Zo maakten we na de uitbraak van de coronapandemie statafels van karton, voor thuiswerkers om aan te werken op hun laptop. We komen op ideeën door vragen vanuit klanten en doordat we ergens tegenaan lopen in het dagelijks leven. Iets, wat vaak ook van karton kan worden gemaakt,’ vertelt Timo Krenn.

Hij is medeoprichter van KarTent. Het bedrijf maakt naar eigen zeggen álles van de papiersoort en wil een kartonnen revolutie ontketenen. Deze begon ooit met de productie van kartonnen tenten voor op festivals. Omdat er door corona weinig viel te ‘festivallen’, verlegde het bedrijf de focus naar andere artikelen. In een tijdelijke pop-up store in Utrecht maakten bezoekers onder meer kennis met de toepassing van het materiaal in interieurartikelen.

Kattenmanden

De mogelijkheden van karton in het interieur vormen een breed palet. Zo zijn er gordijnen van karton. Ze dienen als alternatief voor de vuilniszakken voor de ramen van een ieder die wel verhuisd is, maar zijn raamdecoratie nog niet binnen heeft. Er zijn lampen in alle soorten en maten. Tafels. Stoelen, zogezegd. En bijvoorbeeld ook kamerschermen, bloempotten, kattenmanden en decoratie-artikelen. ‘Karton kan eigenlijk voor bijna alles in huis worden gebruikt,’ meent Krenn.

Naast particulieren, tonen ook bedrijven interesse in de mogelijkheden. Ze zoeken een duurzamere oplossing voor hun bureaus, of kiezen voor kartonnen coronaschotten. ‘Daarnaast hebben we een alternatief voor de study buddy gerealiseerd. Dit is een scherm van hout dat kinderen met concentratieproblemen in het basisonderwijs om zich heen kunnen zetten voor meer focus. Het voordeel van ons exemplaar van karton is dat het niet alleen goedkoper is, maar ook dat het aan het einde van zijn levensduur gemakkelijk kan worden gerecycled.’

Ook geschikt voor de thuiswerkplek.

Recycling

De recyclebaarheid is dan ook een van de grote voordelen van karton, en tevens de motor achter de revolutie die het bedrijf voor ogen heeft. De producten zelf kunnen worden hergebruikt en bestaan ook allemaal voor 70 procent uit gerecycled karton. ‘Papierrecycling is in ons land gelukkig goed en efficiënt geregeld. In karton zit bovendien veel lucht waardoor het ook onrendabel is om ver weg te produceren en verwerken. De overige 30 procent van ons karton bestaat uit houtvezels van bomen die na de kap worden vervangen door nieuwe. Het handige is dat je de producten na gebruik dus gewoon bij het oud papier kan neerzetten.’

Ook bij het Informatiecentrum Papier en Karton verwelkomen ze initiatieven zoals de toepassing van karton in het interieur. Zeker aangezien Nederland kampioen recycling is, zoals woordvoerder Maroesja Kuut opmerkt. ‘Bomen zijn op zichzelf natuurlijk al hernieuwbare bronnen. Maar inmiddels wordt ook maar liefst 89 procent van het papier ingezameld en hergebruikt. 87 procent van het in Nederland geproduceerde papier en karton heeft oud papier als basis. Daar komt dus vrijwel geen boom meer aan te pas. Ook wordt er tegenwoordig gezocht naar alternatieven voor de vereiste verse vezels in karton. Zo biedt de plant olifantengras daarvoor mogelijkheden. Of restafval van tomatenplanten. Al met al is karton een relatief duurzame oplossing waarmee je alle kanten op kunt. We zien ook steeds meer speelgoed van karton. En ik ken prachtige voorbeelden van creatief en kunstig uitgesneden lampenkappen die zorgen voor een bijzonder lichteffect.’

Een beter bed

In Tokio lagen in 2020 duizenden Olympische sporters ’s nachts te slapen in een kartonnen bed. Niet uit de koker van KarTent weliswaar, maar ook de Nederlanders zien de mogelijkheden van een bed van papier. Krenn: ‘Denk je maar eens in hoeveel bedden een mens vanaf zijn geboorte verslijt. En vooral: waar die belanden. De materialen worden lang niet altijd gerecycled en in de meeste gevallen verbrand. De keuze voor een kartonnen bed lijkt in eerste instantie misschien vergezocht, maar is dus helemaal zo gek nog niet.’

Samen met slaapexpert Beter Bed ontwikkelde KarTent een bed van karton. Een eenpersoonsbed begint bij 66 euro.

In samenwerking met slaapexpert Beter Bed ontwikkelde KarTent een bed van karton dat inmiddels via beide bedrijven verkrijgbaar is. ‘En dat volledig voldoet aan hun eisen. Aanvankelijk was er wel wat feedback op het model dat we hadden ontwikkeld. Zo stonden de schotten te ver uit elkaar om er ook een pocketmatras op te kunnen leggen. Dat hebben we aangepast. Het is nu dus ook mogelijk om in de slaapkamer te kiezen voor duurzamer meubilair. Tegelijkertijd is het praktisch. Je hoeft niet te sjouwen met zware onderdelen omdat karton natuurlijk weinig weegt, krijgt het pakket thuis afgeleverd, zet het in elkaar en klaar ben je. Onze éénpersoonsbedden beginnen met een prijs van 66 euro. Het bed van karton moet in principe net zo lang kunnen meegaan als een ‘normaal’ exemplaar.”

Water

Hoewel je met karton alle kanten op kunt, is het niet óveral geschikt voor. De tenten die KarTent ontwikkelde voor festivals kunnen wel tegen een regenbuitje. Maar kartonnen meubilair voor natte gedeelten zoals de badkamer hoeven we nog niet te verwachten. Ook komen de producten in één kleur: die van karton. ‘We verven onze producten niet, omdat dat juist het duurzaamheidsaspect in de weg staat. Dan wordt het meestal lastiger te recyclen. Voor de klanten die er graag een eigen draai aan geven verkopen we wel biologische verf en krijtjes. Inmiddels hebben we onze producten verkocht aan een heel gemengde groep mensen van alle leeftijden; van tiener tot opa. De een kiest voor karton om iets origineels in huis te hebben. De ander omdat hij duurzamere oplossingen belangrijk vindt. Of allebei.”

Lees meer uitgebreide interviews

Dit artikel komt uit ons vakblad. Meer van dit soort interviews lezen? Neem dan een proefabonnement. Drie nummers voor maar 15 euro.

Neem een proefabonnement