Abonneren  Inloggen

Boek gemaakt van henneppapier

8 april 2022

's Werelds eerste boekdrukpapier gemaakt van hennep is een passieproject en levenslange toewijding van Maren Krings, die naast fotograaf is, ook veel schrijft en vertelt over impact op het klimaat. Het henneppapier is nu ook gebruikt voor haar boek “H is for Hemp”.

Maren Krings

H is for Hemp

Haar boek over industriële hennep, de geschiedenis en het gebruik ervan leidde haar naar de Duitse papierfabrikant Hahnemühle. De ontwikkeling van Hahnemühle's henneppapier en de productie is exclusief opgenomen in het boek "H is for Hemp", samen met fotografie die Marens' avonturen illustreert gedurende vijf jaar reizen over de hele wereld.

In de loop van 2020 en 2021 heeft ze veel tijd besteed aan het samenbrengen van al haar fotografie, kennis en aantekeningen in dit boekdeel. ‘Hennep is een kompas terug naar de natuur, dat ons laat zien hoe een wereld eruit zou zien als het niet gebaseerd was op geld, maar weer op de natuur’, legt Krings uit. Het boek kan door de lezer worden gebruikt als een encyclopedie, handleiding of interessant feitenboek over industriële hennep en het gebruik ervan.

Duurzame hennepvezels

Hahnemühle - als uitvinder van fineart henneppapier voor fotografie en tekenen - maakte gebruik van het hybride henneppapier voor offset en high-speed inkjetprinten voor de uitgeverijsector. ‘Het is het eerste papier gemaakt van duurzame hennepvezels die in Europa zijn geteeld voor milieubewuste printproducten. Het fascineert met de authenticiteit en haptiek van papier gemaakt van duurzame hennepvezels. Hahnemühle Henneppapier levert uitstekende resultaten bij het printen van tekst, foto's en afbeeldingen voor auteurs, bureaus, printproviders en uitgevers’, aldus Jan Wölfle, CEO van de Hahnemühle Group.

HP PageWide en Indigo

"H for Hemp" werd gedrukt in samenwerking met Elanders Duitsland op een HP PageWide en Indigo Commercial Press. Hahnemühle Hybrid Hemp-papier presteerde volgens het bedrijf buitengewoon goed op een HP PageWide T250HD op rollen voor de inhoud van het boek gedrukt op Hybrid Hemp 80 gsm. De omslagen zijn gedrukt in vellen op 280 g/m² hybride henneppapier HP Indigo digitale vellenpers.

Foto’s op henneppapier

Krings gebruikte het Hahnemühle Digital FineArt Henneppapier in september 2021 al voor haar fototentoonstelling 'Hemp's Potential' in het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam.

Green Rooster

Hahnemühle steunt de tentoonstelling en het 100% boomvrije boek met het eigen milieu-initiatief Green Rooster, uniek in de papierindustrie.