Abonneren  Inloggen

CO₂-voetafdruk in 2 minuten

24 maart 2022

Bereken in 2 minuten de CO₂-voetafdruk van je bedrijf met behulp van 4 bedrijfswaarden. Door gebruik te maken van de nu tijdelijk GRATIS toegankelijke CO₂ & Energie RI&E kan je in recordtijd de CO₂-voetafdruk van je bedrijf uitrekenen. En dat op het hoogste niveau dat geldt. Steeds meer klanten verwachten “verduurzaming” van de productieketen. CO2-reductie is hierbij het toverwoord.

Dit is een artikel van Dienstencentrum.

Ook van leveranciers verwachten klanten dat zij een duurzaamheidsbeleid nastreven. Niets doen is een doodlopende steeg, omdat dat vertaald wordt als ‘geen verantwoordelijkheid nemen en niet meedenken met je klant’. Een dergelijke houding leidt tot steeds meer achterstand ten opzichte van de concurrentie. Een doodlopende steeg dus! Het toverwoord in verduurzaming is nu: CO2-voetafdrukberekening. Door actief een aantal verduurzamingsacties uit te voeren (zoals duurzamere papiersoorten en energiebesparing), zal de CO2-voetafdruk van je bedrijf ook dalen. En dát is nu precies wat klanten en de overheid graag zien. De klant, omdat zij hierdoor een groener product in haar markt kan zetten. De overheid, omdat zij de klimaatdoelen van Parijs voor Nederland moet zien te halen. Beide doelen kunnen alleen bereikt worden door inzet van de keten.

Voorop lopen

Onze branche loopt voorop in geaccrediteerde CO2-calculaties. We zijn als eerste sector begonnen met een helder duurzaamheidsbeleid en beschikken over praktische instrumenten om ondernemers hierbij te helpen. Voor CO2-voetafdrukberekeningen kan je nu kiezen uit de CO₂ & Energie RI&E Creatieve Industrie (het zusje van de welbekende ARBO RI&E) en ClimateCalc. Beide CO2-calculatieprogramma’s zijn gebaseerd op de wereldstandaarden van het Green House Gas Protocol en de ISO 14064, met betrekking tot Levens Cyclus Analyse (scope 1+2+3). Daarbij is ClimateCalc ook nog eens geaccrediteerd voor de berekening van de CO2-voetafdruk van unieke producten uit onze sector.

Tijdelijk gratis

Stap je nu in, dan is de licentie voor de CO₂ & Energie RI&E tijdelijk gratis (tot 1 juli 2022). Daarna gelden beperkte licentiekosten. De instrumenten zijn zo slim ontworpen, dat je al met slechts 4 bedrijfswaarden (papierverbruik, papierafval, elektriciteits- en gasverbruik) tot een eerste gevalideerde CO2-calculatie kunt komen. En dat binnen 2 minuten!

Onze vraag: hoe hoog is de CO2-voetafdruk van uw bedrijf? Als u dat nog niet weet, is het de hoogste tijd om dat uit te zoeken. Neem voor meer informatie contact op met Dienstencentrum via info@dienstencentrum.com of bel 020 – 543 56 88 en vraag naar Peter Tegel.