Abonneren  Inloggen

FSC en PEFC sluiten Russisch en Wit-Russisch hout uit

10 maart 2022

FSC en PEFC hebben hout uit Rusland en Wit-Rusland uitgesloten van hun gecertificeerde producten. Dit is naar aanleiding van het standpunt van een groot aantal andere industriële leveranciers tegen de Russische oorlog in Oekraïne.

Conflicthout

PEFC liet weten dat het hout afkomstig uit Rusland of Wit-Rusland nu wordt beschouwd als ‘conflicthout’ en als gevolg daarvan niet kan worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde producten.

PEFC

De stap volgt op een speciale vergadering van de PEFC International Board om de ‘militaire agressie van de Russische president Vladimir Poetin tegen Oekraïne en de implicaties daarvan voor PEFC en PEFC-gecertificeerde boseigenaren en -bedrijven’ te bespreken.

FSC

De internationale raad van bestuur van FSC heeft ook ingestemd met het opschorten van alle handelscertificaten in Rusland en Wit-Rusland en om ‘alle gecontroleerde houtwinning uit de twee landen te blokkeren’.

‘Dit betekent dat hout en bosproducten uit Rusland en Wit-Rusland niet mogen worden gebruikt in FSC-producten of waar ook ter wereld als FSC-gecertificeerd mogen worden verkocht, zolang het gewapende geweld voortduurt’, aldus FSC.

Beschermen

FSC legde uit dat om de bossen in Rusland te blijven beschermen, de organisatie houders van bosbeheercertificaten in Rusland de mogelijkheid zou bieden om hun FSC-certificering van bosbeheer te behouden, maar geen toestemming zou geven om FSC-gecertificeerd hout te verhandelen of te verkopen.

FSC-directeur Kim Carstensen verklaarde: ‘We moeten optreden tegen agressie; tegelijkertijd moeten we onze missie om bossen te beschermen waarmaken. Wij zijn van mening dat het stoppen van alle handel in FSC-gecertificeerde en gecontroleerde materialen en het tegelijkertijd behouden van de mogelijkheid om bossen te beheren volgens de FSC-normen, aan beide behoeften voldoet.’

Bron: Printweek