Abonneren  Inloggen

Aansprakelijkheid in de printindustrie: is een AVB noodzakelijk?

9 maart 2022

In de printindustrie zijn allerlei soorten bedrijven werkzaam die zich bezighouden met een diversiteit aan werkzaamheden. Voor werkgevers in de printindustrie kan het aan te raden zijn om een AVB verzekering af te sluiten. Deze verzekering heeft betrekking op de aansprakelijkheid waarmee je als werkgever geconfronteerd kan worden.

Dit is een advertorial van Nationale Nederlanden.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dekt het risico van de financiële gevolgen die voortvloeien uit een aansprakelijkheidsstelling. Ontdek in deze advertorial hieronder verdere informatie over de noodzaak van een AVB in de printindustrie.

Bedrijfsongeval zit in een klein hoekje

Een bedrijfsongeval wil je natuurlijk als werkgever altijd voorkomen. Daarom draag je zorg voor een veilige werkomgeving, voorzie je in veiligheidsinstructies en is er sprake van toezicht en controle daarop. Een bedrijfsongeval zit echter in een klein hoekje en ook al neem je alle beschermende maatregelen toch kan het voorkomen dat een werknemer bijvoorbeeld tijdens de uitvoering van werkzaamheden in je printbedrijf een ongeluk krijgt. Indien er daardoor letsel ontstaat dan kan de werknemer jouw bedrijf daarvoor aansprakelijk stellen. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de financiële gevolgen extreem zijn, maar dat kan wel gebeuren. In dat opzicht is het dan belangrijk dat je een AVB hebt afgesloten. Letselschade kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de financiële positie van je bedrijf.

Werknemers die schade toebrengen

In de printindustrie is er niet alleen sprake van activiteiten die in de productieruimte of op kantoor worden uitgevoerd. Het komt namelijk ook voor dat werknemers bij de uitvoering van werkzaamheden naar opdrachtgevers toegaan. Bijvoorbeeld als het gaat om het aanbrengen van belettering op ramen of wanden van een winkelpand of kantoorpand. Als er tijdens de uitvoering van werkzaamheden schade wordt veroorzaakt door je werknemer dan voorziet een AVB in een dekking van de financiële gevolgen. Er kan bijvoorbeeld een ladder omvallen op een plantenzuil die buiten staat of op een andere manier materiële schade of letselschade ontstaan. Bij bezoek aan klanten en uitvoeren van werkzaamheden op locatie in de printbranche is wat dat betreft een AVB dan ook echt noodzakelijk om de gevolgen van aansprakelijkheidsstelling te dekken.

Verzekerd tegen claims voor productaansprakelijkheid

In de printindustrie zijn er allerlei producten die over de toonbank gaan en aan andere bedrijven of consumenten worden verkocht. Als er wat mis is met een bepaald product dat je als printbedrijf hebt verkocht dan kan de koper eventuele schade die daaruit voortvloeit bij jou claimen. Er is wat dat betreft sprake van productaansprakelijkheid met mogelijk een claim tot gevolg die bij de producent of bij de importeur wordt neergelegd. Het is uiteraard belangrijk om claims voor productaansprakelijkheid te voorkomen, maar desondanks kan er altijd wat misgaan. Daarom is het ook in het kader van verzekerd zijn tegen claims op het gebied van productaansprakelijkheid belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af te sluiten. Op deze manier neem je het risico weg dat je als bedrijf in de printbranche te maken krijgt met claims die mogelijk het voortbestaan van je onderneming bedreigen.