Abonneren  Inloggen

Gekleurd papier met kleurstoffen van plantafval

14 februari 2022

Papierfabrikant James Cropper heeft een assortiment gekleurd papier op de markt gebracht met kleurstoffen die afkomstig zijn van plantenextracten die anders verloren zouden zijn gegaan.

Wainwright Colours from Nature

De nieuwe reeks, genaamd Wainwright Colours from Nature, wordt deze maand gelanceerd. De plantaardige kleurstoffen worden al vaker gebruikt in de textielindustrie. De toepassing op papier toont volgens het bedrijf veelbelovende milieuprestaties zonder concessies te doen aan de technische prestaties. De serie is ontworpen voor de verpakkings- en uitgeverijsectoren.

Rozemarijnresidu

De eerste twee tinten, Limestone en Herdwick Brown, zijn beide afgeleid van rozemarijnresidu, een afvalstroom uit voedselproductie. De rozemarijn wordt gekweekt als een jaarlijks landbouwgewas voordat het niet-eetbare afval van de plant wordt geëxtraheerd en geupcycled tot de kleurstof, die wordt toegevoegd aan James Cropper's 100% FSC®-gerecycled papier.

De kleuren zijn gemaakt om de samenwerking van James Cropper met The Wainwright Prize te vieren, een jaarlijkse literaire prijs voor literaire werken over natuurbehoud. De kleuren zijn geïnspireerd op de liefde van auteur Alfred Wainwright voor het landschap van het Lake District en de wens van James Cropper om het te beschermen.

Circulaire economie

Joanne Storey, R&D Program Lead bij James Cropper zegt: ‘Of het nu gaat om gebruikte koffiekopjes, voedselafval of ander afval voor en na consumptie, door deze waardevolle stromen opnieuw te gebruiken, blijven we de overgang naar een meer circulaire economie ondersteunen.’

Botanische kleurstoffen

‘We onderzoeken botanische kleurstoffen die worden gewonnen uit een breed scala van oorsprongen, waaronder planten, schelpen en schimmels. We verwachten dat het assortiment aanzienlijk zal uitbreiden.’

Op maat

Het Wainwright Colours from Nature assortiment is uit voorraad leverbaar in 350gsm, ideaal voor presentatieverpakkingen, zakelijk briefpapier en uitnodigingen. De natuurlijke kleurstoftechnologie kan ook worden toegepast op op maat gemaakte projecten via de Tailor Made-service van James Cropper.