Abonneren  Inloggen

Onverzekerde en onderbetaalde bezorgers bij Spotta

9 februari 2022

Bezorgers die voor Spotta bij zo’n 5,2 miljoen huishoudens reclamedrukwerk verspreiden, krijgen onderbetaald en zijn ook niet verzekerd, zo meldt Radar in een nieuwsbericht.

De veelal jonge bezorgers zagen hun wijktarieven met flinke percentages verlaagd worden. Een bezorgde bezorger van vijftien klopte aan bij Radar, toen zijn tarief van 18 euro werd verlaagd naar 12 euro. Iets dat volgens vakbond CNV niet zomaar mag.

Volgens Spotta werd zijn tarief verlaagd vanwege een toeslag die over een toeslag werd berekend. Hij zou daarvoor dus al die tijd teveel uitbetaald hebben gekregen.

Onverzekerd

Ook andere (ouders van) bezorgers meldden zich bij Radar. Tijdens het bezorgen van folders was een grote tak van een boom op een bezorger gevallen. Hij liep drie gebroken rugwervels en een klaplong op. De vader meldde zich bij Spotta, maar kreeg te horen dat hij daarvoor niet verzekerd is.

Niet wenselijk

Henry Stroek, bestuurder van vakbond CNV zegt tegen Radar: 'Ten eerste mogen dertien- en veertienjarigen helemaal niet zelfstandig folderen, ze mogen helpen. Daarnaast is het niet wenselijk dat mensen onverzekerd op deze manier werken.'

Volgens Spotta is bij ministeriële regeling vastgesteld dat ze wel mogen werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bleek volgens Radar niets van zo'n uitzondering te weten.

Actie CNV

CNV wil de werkomstandigheden van de folderaars aanpakken. Ben jij ook een folderaar bij Spotta? Lees hier hoe je je kunt aanmelden bij de actie van CNV.

Bekijk hier het item uit Radar