Abonneren  Inloggen

Textiele omslagmaterialen gemaakt van duurzame viscose

3 februari 2022

Van Heek Textiles vervangt de garens van bestaande materialen met LENZING™ ECOVERO™ garens. Volgens het bedrijf is dit het meest duurzame alternatief voor generieke viscose en een primeur in de wereld van boeken en verpakkingen.

Eerste in de wereld van textiele omslagmaterialen

Duurzame kledinglijnen gemaakt van deze viscose soort komen al op de markt, maar in andere sectoren komt het nog weinig voor. In de boekenwereld, waar veel aandacht voor FSC is, gaat verduurzaming van textiele omslagmaterialen wat trager. Van Heek Textiles is het nu als eerste gelukt om duurzame viscose garens in hun boeklinnen te verwerken.

Kleinere ecologische voetafdruk

LENZING™ ECOVERO™-vezels worden geproduceerd van houtpulp van bomen, alleen afkomstig uit FSC- of PEFC-gecertificeerde bossen in Europa. Ze hebben een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk dan generieke viscose, tot wel 50% minder impact op water en CO₂-uitstoot dan gewone viscose.

Duurzaam en circulair produceren

Yvonne van den Berg, commercieel directeur bij Van Heek Textiles: ‘Deze ontwikkeling is in lijn met ons streven om zo duurzaam en circulair mogelijk te produceren. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om bij te dragen aan een schoner milieu. Daarnaast is er ook in de boekenwereld een duidelijke verschuiving naar duurzaamheid te zien. Er is steeds meer vraag naar duurzame materialen en ook daar willen wij onze klanten mee helpen.’

Geleidelijke overstap

In november 2021 is Van Heek Textiles begonnen met de transitie. Alle omslagmaterialen gemaakt van viscose worden vervangen door de nieuwe garens. Het bedrijf stapt geleidelijk over op FSC™ Lenzing™ Ecovero™, kleur voor kleur, om verspilling van beschikbare grondstoffen te voorkomen, terwijl ze in het verduurzamingsproces vooruitgaan.

Bron: Van Heek Textiles