Abonneren  Inloggen

Royal Mail sluit printtechnologieën uit

11 januari 2022

Volgens het Britse Print Business heeft Royal Mail, het Britse postbedrijf, richtlijnen opgesteld om ervoor te zorgen dat klanten die profiteren van bulkmailingkortingen op de meest duurzame manieren printen. En daarmee worden sommige digitale printtechnologieën uitgesloten.

Royal Mail implementeert een milieustrategie voor het drukwerk dat het verwerkt, inclusief een reeks aanbevelingen en vereisten voor hoe een direct mail stuk, post, tijdschrift of catalogus wordt gedrukt om als recyclebaar te worden beschouwd.

Dit betekent dat er geen plaats is voor HP Indigo printopdrachten en dat inkjetprintproducten zullen moeten bewijzen dat ze kunnen worden gerecycled nadat ze aan de stoeprand zijn ingezameld. Dit is een van een reeks maatregelen die Royal Mail neemt om haar bedrijf duurzamer te maken. De herziene strategie is begin dit jaar in werking getreden en is gericht op adverteerders, uitgeverijen en zakelijke mailings die het leeuwendeel van de post verzorgen.

ElectroInks

Dit treft bijna alle foliewikkels, flexo- en watergebaseerde inkjetprints en alles dat met ElectroInks is bedrukt met een HP Indigo-pers. Een woordvoerder van Royal Mail zegt tegen Print Business dat dit komt omdat ‘HP Indigo (Electroink) een probleem is in het ontinktingsproces, omdat het zelfs in kleine hoeveelheden zichtbare optische defecten kan veroorzaken (vuile stippen in gerecycled papier).’

Dit weerspiegelt de bevindingen van Ingede, de Britse vereniging voor de ontinktingsindustrie en een van de organisaties die Royal Mail heeft ingeschakeld bij het maken van de documentatie. Royal Mail heeft geen contact opgenomen met HP Indigo.

Ontinkten

Een woordvoerder van HP Indigo liet aan Print Business weten dat het bedrijf veel belang hecht aan het recyclen van papier en printmedia. HP Indigo prints zouden kunnen worden gerecycled tot veel bruikbare materialen op basis van vezels. Sommige recyclingtoepassingen moeten ook worden ontinkt en HP Indigo-afdrukken kunnen worden ontinkt in relevante recyclingtoepassingen waarvoor inkt moet worden verwijderd. Het bedrijf heeft contact opgenomen met Royal Mail om certificeringen en milieunormen te bespreken.

Niet alleen indigo

Indigo is niet de enige genoemde printtechnologie. Flexo- en watergebaseerde inkjetinkten op waterbasis die kleurstoffen of pigmenten gebruiken, zijn uitgesloten, omdat deze het ontinktingsproces kunnen vervuilen. Inkjet-inkten zijn alleen toegestaan ​​als ‘bewijs kan worden geleverd dat ze in standaard ontinktingsinstallaties kunnen worden ontinkt’.

Kunststoffen

Daarnaast staat in de richtlijnen dat ook fossiele, biogebaseerde en biologisch afbreekbaar of composteerbare kunststoffen worden uitgesloten. Dit vanwege de beperkte mogelijkheid voor Engelse burgers om te recyclen en de neiging van deze kunststoffen om de standaard plastic recyclingstromen binnen te gaan en deze te vervuilen.

Gecertificeerde bronnen

Papier dat in enveloppen en omslagen wordt gebruikt, moet afkomstig zijn van gecertificeerde bronnen en van een fabriek met een erkend milieubeheersysteem. Papieren met een gelamineerde PLA-laag zijn verboden. Bij de papierproductie mag geen chloorbleekmiddel worden gebruikt. Niet-traditionele vezelbronnen, 'bagasse, palmvezel, rijststro, tarwestro, gerststro, haverstro en andere plantaardige vezels' zijn niet toegestaan ​​in de productie.

Logische stap voorwaarts

De nieuwe milieurichtlijnen zouden volgens de belangenvereniging ‘Strategic Mailing Partnership’ een logische stap voorwaarts zijn voor de Engelse printindustrie in hun inspanningen om duurzamer te worden en te voldoen aan de veranderende behoeften van merken.

Judith Donovan van de Strategic Mailing Partnership zegt tegen Print Business: ‘Nu deze richtlijn deze week van kracht wordt, werkt de SMP samen met Royal Mail om een ​​gids met best practices te ontwikkelen, om onze klanten en belanghebbenden in de sector te helpen nieuwe, duurzame praktijken in de toekomst te implementeren.’

Bron: Print Business