Abonneren  Inloggen

Staking verwacht bij UPM papierfabrieken

21 december 2021

Terwijl de papiermarkt al kampt met tekorten, wordt UPM in de Finse papierfabrieken geconfronteerd met mogelijk drie weken staking. De Finse Papierarbeidersbond (Paperiliitto) heeft een stakingsaankondiging uitgevaardigd die op 1 januari om 6.00 uur in de fabrieken van UPM zal beginnen en tot 22 januari zal duren.

5.000 medewerkers

De staking is een gevolg van een langlopend geschil met de vakbond, dat al sinds de lente loopt. Twee andere verwante vakbonden: Sähköliitto (elektriciens) en Trade Union Pro (supervisors) hebben zich aangesloten bij de waarschuwing voor stakingsacties. Samen vertegenwoordigen de vakbonden zo'n 5.000 medewerkers.

UPM liet aan Printweek weten dat de staking geldt voor de volgende fabrieken:

  • UPM Jämsänkoski (grafisch papier, inclusief ongestreken tijdschriftenpapier en speciaal papier)
  • UPM Kymi (WFC en WFU grafisch papier inclusief Finesse en Fine)
  • UPM Kaukas (LWC grafisch papier inclusief Ultra en Star)
  • UPM Rauma (LWC tijdschriftpapieren)
  • UPM Tervasaari (speciale basispapieren voor lossingsfolie)
  • UPM Raflatac Tampere (etiketten)

De staking is ook aangekondigd voor de pulpfabrieken van UPM Kymi, UPM Pietarsaari en UPM Kaukas en de bioraffinaderij van UPM Kaukas.

Bedrijfsspecifieke cao

De huidige collectieve overeenkomsten tussen de Paperworkers' Union en de Finse Forest Industries Federation lopen op 31 december af. UPM wil bedrijfsspecifieke cao's invoeren om te onderhandelen over flexibele manieren om werk, werkuren en salarissen te organiseren.

Uitnodigingen niet geaccepteerd

In een verklaring zei Riitta Savonlahti, Executive Vice President Human Resources van UPM: ‘We hebben sinds afgelopen voorjaar verschillende uitnodigingen naar de Paperworkers' Union gestuurd, maar de uitnodigingen zijn niet geaccepteerd. De aankondiging van de staking is een uitzonderlijke procedure, aangezien de aangekondigde stakingen plaatsvinden in bedrijven waar nog geen onderhandelingen zijn gestart, met uitzondering van de UPM Lappeenranta Biorefinery.’

‘De aankondiging van de staking wordt dus gedaan voordat zelfs de onderhandelingsdoelstellingen aan beide kanten zijn gepresenteerd. Naar onze mening hebben de onderhandelende partijen de plicht om alles in het werk te stellen om tot overeenstemming te komen alvorens over te gaan tot een staking of een extern bemiddelingsproces. Nu is dit niet gebeurd.’

UPM liet weten dat als de staking werkelijkheid wordt, het plannen zal uitvoeren om zoveel mogelijk aan de vraag van de klant te voldoen door leveringen van fabrieken buiten Finland.

Bron: Printweek