Abonneren  Inloggen

Geen papier bij drukkers in Belgisch Limburg

1 december 2021

Drukkers in het Belgische Limburg kunnen niet meer aan papier komen. Leveringstermijnen zijn niet meer 3 weken, maar minstens 3 maanden. Ondertussen zijn prijzen met 50% gestegen.

Tekort aan oud papier

Volgens Kim Bongaerts van Moderna is er een tekort aan oud papier, omdat winkels en bedrijven in de coronaperiode minder drukwerk bestellen, zo laat zij made-in weten. Minder oud papier, betekent minder materiaal voor nieuw gerecycled papier. Daarnaast zijn enkele grote producenten van papier omgevormd om kartonnen verpakkingen voor e-commerce te produceren. Dit resulteert ook in minder papier.

Rug tegen de muur

De drukkers hebben in de afgelopen 6 maanden bijna 40% aan prijsverhogingen gezien. Dit maakt een langetermijncontract doorrekenen aan klanten haast onmogelijk. Patrick Baillien van Baillien-Maris in Hasselt laat aan made-in weten dat klanten de prijsstijgingen moeilijk aannemen: “Ik begrijp dat ze liever een vaste prijs willen zoals ze gewoon zijn, maar wij staan zelf met de rug tegen de muur. Komt daar nog de onzekerheid bij door de zoveelste coronagolf.”

Leveringstermijnen schuiven op

In de tussentijd schuiven leveringstermijnen verder op. “We hebben in juni nog een paar duizend ton kunnen aankopen, waardoor we nog een paar weken safe zitten, maar daarna wordt het heel moeilijk”, zegt Kim Bongaerts tegen made-in. “Het is minstens 3 maanden wachten en dan weet je nog niet hoeveel er uiteindelijk zal geleverd worden. De grote producenten werken met quota, en wij zijn dan als klein landje slecht bedeeld.”

Structurele onbalans

Piet Jorritsma stelde het eerder al: “Leer in de markt voor grafisch papier maar omgaan met nog hogere prijzen, want er is sprake van een structurele onbalans tussen vraag en aanbod.”

“De vraag naar grafisch papier blijft de komende jaren wel dalen, maar minder snel dan het aanbod. Papierproducenten verleggen steeds meer hun focus naar de lucratieve groeimarkt van verpakkingspapier”, aldus Jorritsma.

Bron: made-in